Achtergrondartikel

"Door kennis te delen wordt innovatie nóg beter"

Sonny Sier

18-10-2016

‘Inspiratie’, prijkte er met grote letters op het scherm in de grote zaal. De reden waarvoor de ruim driehonderd bezoekers afkwamen op Het Nationale Sportinnovator Event XL werd gelijk duidelijk bij het interactieve intermezzo van Buzzmaster. Met de vele interessante sprekers was er volop stof tot nadenken. Maar waar ook veel kennis werd uitgewisseld, was op het netwerkplein. Daar werden zestien sportinnovatie-ideeën gepresenteerd aan het publiek en ontstonden ontmoetingen die mogelijk leiden tot nog meer innovatie.

Video-analyse voor breedtesport

Van een sensorbike die die wielrenners sneller en veiliger door de bocht helpt tot een effectief aangedreven sportrolstoel voor rolstoeltennissers; veel takken van sport profiteren van de innovaties die het afgelopen jaar ontwikkeld zijn. Vernieuwingen die op detailniveau het verschil maken tussen winst en verlies. Maar ook innovaties die kansen bieden voor de breedtesport. Bijvoorbeeld het video-analysesysteem van 360SportIntelligence.

Deze cameratechnologie is zelf in staat wedstrijden te analyseren en belangrijke situaties in een sportwedstrijd te herkennen. “Er lopen momenteel pilots bij voetbalverenigingen en hockeyclubs”, vertelt Judith van der Zande. “Het systeem is een totaaloplossing voor video-analyses. Niet alleen trainers kunnen hier met analyses hun voordeel mee doen, het levert clubs ook unieke content op. Want van elke wedstrijd die op het veld wordt gespeeld waar de camera’s zijn geïnstalleerd, maakt het systeem automatisch samenvattingen. Ook de meisjes B6 zou dus wedstrijden terug kunnen kijken. Hoe leuk is het om als jeugdlid je doelpunt van afgelopen weekend terug te zien?”

Onderling kennisdelen

Volgens Van der Zande hebben al meerdere geïnteresseerden geïnformeerd naar de mogelijkheden van het analysesysteem. “Liefhebbers komen naar ons toe omdat zij benieuwd zijn naar wat wij kunnen. Maar ook wij kunnen leren van de andere innovaties op het plein. Veel vernieuwingen hebben raakvlakken met elkaar, dus door ook onderling kennis te delen kan iedereen hier zijn voordeel doen. En worden innovaties nóg beter. Wij hebben op dit moment alleen nog technologie beschikbaar voor voetbal- en hockeyclubs. Misschien dat we vandaag nog via via in aanraking komen met andere sporten.”

Even verderop het plein vallen twee rode trampolines in het oog. De toestellen staan in contact met het tv-scherm dat erachter staat. “Dit systeem bevordert het principe ‘bewegend leren’”, vertelt Lloyd Alberts van Embedded Fitness. Kinderen op de basisschool worden in een videogame uitgedaagd rekensommen op te lossen, terwijl zij springen op de trampoline. “We hebben ook een game voor topografie en zijn bezig met het ontwikkelen van andere leermethoden.”

"Heel interessant om ideeën op te doen van mensen die uit de praktijk komen" - Lloyd Albers   (Embedded Fitness). 

Inspiratie uit de praktijk

De trampolines trekken de aandacht van een basisschooldocent. “Dit zou interessant voor ons kunnen zijn”, zegt de leerkracht wanneer Alberts de mogelijkheden van zijn snufje heeft toegelicht. “Heb je er wel eens over nagedacht om het te koppelen aan bepaalde doelgroepen? Je zou hetzelfde spelprincipe in een specifiek jasje kunnen toepassen op bijvoorbeeld kinderen met een leerachterstand.” Een boeiende discussiesessie barst los. De twee schudden elkaar na een aantal minuten de hand en nemen afscheid. “Heel interessant om ideeën op te doen van mensen die uit de praktijk komen”, is Alberts enthousiast. “Natuurlijk staan wij al veelvuldig in contact met basisscholen, maar nieuwe inspiratie is altijd welkom.”

Laagdrempelig en toegankelijk

Nadat de ontwikkelaars van de beste ideeën en projecten van 2015 op het podium in de grote zaal beloond werden met de Nationale Sportinnovator Prijs, was er tijd om tijdens de borrel te netwerken op het plein. “Ik kan niet in details treden over welke ideeën ik allemaal heb opgedaan omdat ik daarmee de concurrentie in de kaart kan spelen. Maar het was een geslaagd evenement”, zegt Alex Serrarens van FreeSense Solutions, terwijl hij nipt aan zijn glaasje witte wijn.

Een van de projecten die Serrarens in gang heeft gezet het afgelopen jaar is het zogenoemde ganganalysesysteem voor de paardensport, dat aangedreven wordt via bewegingssensoren. “Je doet veel inspiraties op van de innovaties om je heen en de sprekers waren boeiend. Ik kwam hier niet met het doel om meer klanten te werven, nee. Maar op zo’n dag raak je veel in gesprek met mensen. De laagdrempelige en toegankelijke sfeer maakt het gemakkelijk om te netwerken. Ik heb ideetjes opgedaan waar ik mee aan de slag kan. Dat is voor mij de grootste winst.”

 

Foto's Maurits van Hout. 

 

 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten