Achtergrondartikel

Een app om opa in beweging te krijgen

Pieter van der Meer

22-11-2016

Steeds meer ouderen bewegen te weinig en voelen zich eenzaam. Voor deze maatschappelijke problemen hoopt innovatiebureau Springlab een oplossing te hebben gevonden met het Happy Walking Project. Met de ontwikkelde app worden ouderen door de directe mantel van kinderen en vrienden gestimuleerd om te gaan bewegen. Michael Breedt van Springlab: "Hoe persoonlijker de berichtjes en aanmoedigingen, hoe beter het werkt."

Bij Springlab komen alle innovaties tot stand naar aanleiding van trends uit de samenleving en onderzoek. Zo zag ze een steeds groter wordende groep inactieve eenzame ouderen: 70% van de 1,5 miljoen 75-plussers in Nederland beweegt te weinig. Van deze groep voelt de helft zich ook eenzaam. “Doordat deze ouderen niet veel buiten komen, gaat dat ten koste van hun gezondheid. Beweging is toch een belangrijk medicijn voor vitaliteit”, aldus Breedt. Ouderen zien nog vaak beperkingen om actief te worden, zoals pijntjes en de angst om te vallen. Daarbij komt ook dat ze het vaak niet leuk vinden om te bewegen. “We hebben dus gezocht naar een manier om ze te motiveren, zodat ze het wel leuk gaan vinden om te bewegen.”

Van wandelstok naar app

Het eerste idee dat voortkwam uit de brainstorms was de Optimistick: een interactieve wandelstok die onderweg feedback en berichtjes als beloning geeft. Voor dit idee kreeg Springlab begin dit voorjaar een Sportinnovator-award. Ondertussen is het idee voor de wandelstok doorontwikkeld naar een app. “We kwamen er snel achter dat je met een wandelstok je doelgroep te veel afbakent. Je maakt een product dat wandelen leuker moet maken, maar er zijn niet zoveel mensen die met een wandelstok lopen.”

Breedt noemt die verandering ‘voortschrijdend inzicht’. “Het doel van het project is niet veranderd. In het innovatieproces ben je continu bezig om het product beter te maken en ook met onderzoek naar de markt te kijken naar de haalbaarheid ervan.”

Aanmoediging van kleinkinderen

“De app van het Happy Walking Project is een soort sociale beweegmeter om je pols”, zegt Breedt. Het belangrijkste zit niet om de pols van de oudere, maar achter een app: de familie en vrienden. “Zij kunnen een dagdoel instellen van bijvoorbeeld 30 minuten bewegen. Dat wordt dan in zes subdagdoelen verdeeld. Iedere keer als zo’n doel wordt gehaald, dan ontgrendel je een foto of een berichtje, dat een kleinkind of buurman heeft achtergelaten in de app. Hoe persoonlijker de berichtjes of aanmoedigingen, hoe beter het werkt. In plaats van gestandaardiseerde berichten zijn het persoonlijke berichten die elke dag door familie worden ingesteld. Dat is de basis van dit product.”

Testfase

Uit vooronderzoek bleek dat kinderen en kleinkinderen erg enthousiast zijn over het idee. “Zij vinden het belangrijk dat ouderen meer bewegen, maar vinden het soms lastig om hun ouders of opa en oma te benaderen. Dit product is echt een laagdrempelige manier om op positieve manier aandacht te geven aan de ouderen.”

Op het moment dat kinderen het belangrijk vinden, overtuigen ze daarmee ook weer de ouderen om hiermee aan de slag gegaan. Dat inzicht zorgde ook voor een omslag in het proces. “Eerst richtten we ons heel erg op de eenzame ouderen. We hadden moeite om die te bereiken. Toen we dat hadden omgedraaid naar kinderen ging alles sneller. Hun medewerking zijn we nu in de praktijk aan het testen.”

Ouderen met een smartphone

De effectmeting van de app wordt uitgevoerd door het Kenniscentrum Sport met twee keer tien testpersonen. “Voor die testgroep hebben we nadrukkelijk gezocht naar een groep die met een smartphone kan omgaan. Dat heeft te maken met de fase waarin we nu nog zitten. Het zal je verbazen hoeveel ouderen een smartphone hebben. Meer dan wij dachten”, lacht Breedt.

De app is nog afhankelijk van bestaande hardware, waardoor het nog niet zonder smartphone werkt. “Het bestaat nu uit een speciaal ontwikkelde ouderen-app die gekoppeld is aan een Pebble-horloge en een app voor de mantel.” De toegevoegde waarde van de app op een smartwatch wordt ook nog onderzocht. “Het maakt wel verschil in schaalbaarheid als je verplicht wordt om een smartwatch aan te schaffen. We onderzoeken daarom ook modellen om een app te maken voor de telefoon die ook op een smartwatch kan.”

Leuk genoeg?

Bij dat onderzoek hoort ook de vraag of de doelgroep bereid is tot aanschaf van deze beweegstimuleringsapp. Breedt ziet in het laagdrempelige aspect van de app een onderscheidende factor. “Er zijn veel beweegapps, maar weinig apps voor ouderen. De hele interface van onze app is gericht op ouderen. Je kunt ook Strava koppelen aan Whatsapp, maar dat is niet even goed te begrijpen voor ouderen. Wat we ook nog willen onderzoeken is de vraag of dit leuk genoeg is om na twee tot drie maanden nog steeds samen te doen. Volgens mij wel, maar dat moeten we nog zien. Als dat positief uitpakt dan hebben we wel iets in handen.”

 

Volg het hele proces van het Happy Walking Project bij Springlab

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten