Achtergrondartikel

Het gevoel van freerunners uitgedrukt in cijfers

Pieter van der Meer

20-06-2017

Afgelopen weekend stond Eindhoven tijdens EMOVES in het teken van urban sporten als BMX, breakdance en freerunning. Tijdens dit Urban Festival presenteerde Sportinnovator-centrum InnoSportlab Sport en Beweeg! drie innovaties om het freerunnen te professionaliseren. Wereldkampioen Bart van der Linden is enthousiast: "Dit brengt een hele nieuwe manier van trainen met zich mee voor ons."

Tijdens het EMOVES festival stond Eindhoven bol van de urban culture met wedstrijden in BMX, breakdancen, freerunning maar ook graffiti en muziek. Eindhoven heeft ook een grote urban sports scene: veel toppers uit deze sporten komen uit de Brabantse stad en trainen daar ook in de buurt. De gemeente Eindhoven speelt hier op in, ziet Tim Konings van het InnosportLab Sport en Beweeg! "De gemeente verschuift investeringen steeds meer van stenen naar de openbare ruimte. De vraag is dan: hoe gaan we de openbare ruimte zo inrichten dat inwoners ook uitgelokt worden om vaker en langer te bewegen. Urban sporters zijn daarom ambassadeurs om te laten zien wat je wat je met die openbare ruimte kunt."

Kennis overbrengen

Eindhoven wil urban sports een plek geven, ook fysiek met faciliteiten voor deze 'straat sporten'. Dat heeft ook een breedtesportdoel, zegt Konings. "Als een jongen van 14 die vaardigheden van het freerunnen niet op de juiste manier aangeleerd krijgt, dan loop je het risico dat hij nergens aansluiting vindt en dat hij uiteindelijk inactief blijft. Als die freerunners die nu actief zijn ook meer kennis hebben over hoe ze anderen hun sport kunnen aanleren dan kunnen ze het nog beter overbrengen.

Urban sporters zijn ambassadeurs om te laten zien wat je wat je met die openbare ruimte kunt. - Tim Konings (InnoSportLab Sport en Beweeg!)

Technologie in urban sports

Binnen de urban sports geldt nog een cultuur van 'we vinden het zelf wel uit', merkt Konings. Kennis over blessurepreventie en bewegingsleer die in andere sporten de standaard vormen zijn nog nauwelijks aanwezig. De rol van Sportinnovator-centrum InnoSportLab Sport en Beweeg! is daarom om met behulp van technologie en innovatie urban sports leuker, makkelijker en spectaculairder te maken. Tijdens het EMOVES festival presenteerde het innovatielab samen met de bedrijven Dynamo en XSENS een aantal innovaties voor het freerunnnen. "Samen met deze bedrijven kijken we hoe we technologie aan urban sports kunnen koppelen om de sport optimaal te ondersteunen", zegt Konings. 

Nieuwe manier van trainen

Tijdens EMOVES werd bij het onderdeel parcours gebruik gemaakt van tijdwaarneming met een chip in plaats van een stopwatch. Ook liet Konings een freerunner in een XSENS-pak met sensoren van zijn bewegingen uitvoeren om die vervolgens te kunnen analyseren. Wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden was onder de indruk van die techniek. Hij zag ook gelijk hoe die techniek bruikbaar is voor zijn sport. "Wij streven ernaar om zo vloeiend mogelijk te kunnen bewegen en zo gecontroleerd mogelijk, waarbij je krachten zoveel mogelijk spaart en verdeelt. Als je dat kunt aflezen uit een grafiek is dat een hele nieuwe stap. Dat brengt een hele nieuwe manier van trainen met zich mee. Je kunt direct zien waar het mis gaat of waar het goed gaat."

Hulp bij aanleren basisvaardigheden

Ook in het aanleren van de basisvaardigheden in het freerunnen kan die technologie een toegevoegde waarde hebben, ziet Van der Linden. Bijvoorbeeld bij een 'wallrun', waarbij een freerunner zo hoog mogelijk tegen een muur op probeert te lopen. "Wij hebben daar gevoel voor gekregen. Het lijkt mij mooi om dat gevoel met cijfers te kunnen uitbeelden zodat anderen dat eerder kunnen begrijpen."

Veel freerunners zijn ook geïnteresseerd in natuurkunde: alles wat we doen proberen we zover als mogelijk uit te rekenen of het werkt. - Bart van der Linden (freerunner).

Freerunnen naar hoger niveau

Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig: wetenschap en freerunnen, maar volgens Van der Linden is die combi heel logisch. "Veel freerunners zijn ook geïnteresseerd in natuurkunde: alles wat we doen proberen we zover als mogelijk uit te rekenen of het werkt. De hoek van afzetten en de snelheid van draaien. Veel freerunners hebben daar wel een soort liefde voor." Hij ziet de innovaties in zijn sport dan ook zeker zitten. "Je hebt in het freerunnen zoals in elke sport natuurlijk puristen die vinden dat de sport niet commercieel moet worden, maar als je de sport naar een hoger niveau wil brengen kun je hier niet onderuit."

Meer info:

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten