Achtergrondartikel

Hoe kan de sport profiteren van VR?

Pieter van der Meer

10-11-2016

De mogelijkheden van virtual reality voor de sport zijn eindeloos. Op het gebied van fanbeleving wordt VR al langer gebruikt, maar ook voor topsporter en coaches kan VR een nuttige toepassing zijn. Rond het thema VR en sport werd afgelopen maandag een seminar gehouden in de Amsterdam Arena. Bewegingswetenschappers Joost Pluijms en Johan Koedijker waren aanwezig om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kijkgedrag te volgen.

Medium 5824591472555c009b6468c0 2c0eac2e8a63cd3d9b96

Het seminar ‘Amazing Monday- Sports & VR’ werd georganiseerd door netwerkorganisatie iMMovator en de Amsterdam Arena. iMmovator richt zich op innovatie in de media, waar virtual reality op dit moment een duidelijk voorbeeld van is. Voor de sportwereld zijn er veel mogelijkheden met VR, waar kijkgedragspecialisten Joost Pluijms en Johan Koedijker met grote interesse naar kijken. “Die wereld biedt voor ons heel veel mogelijkheden omdat je daarin ook heel gecontroleerd allerlei prestatieomgevingen kunnen nabootsen en voor iedereen hetzelfde kunnen aanbieden.”

Interactie

In de beleving van supporters is virtual reality al langer gaande dan in de topsport, merkt Koedijker. “Aan de marketingkant gaat het een stapje harder met VR, omdat je daar anders met interactie bezig bent. Ze gebruiken daarbij wel interactie met interactieve second screens en interactieve fanzones, maar het is is niet interactief met spelsituaties zelf. En dat is wat wij willen om sporters beter te kunnen laten presteren.”

Vanuit ander oogpunt

Dat aspect zag hij wel terug in een presentatie van Beyond Sports, een Nederlands bedrijfje dat bezig is om VR toe te passen in trainingen. “Zij gebruiken dan wedstrijddata en laden dat in een soort FIFA-spelletje om zo specifiek bepaalde spelsituaties naar voren te halen en vanuit een ander oogpunt aan de speler te laten zien.”

Koedijker ziet daar een groot voordeel van virtual reality in. “Je kan daarmee situaties veel vaker laten zien en je kan ook bijvoorbeeld het kijkgedrag van een goede keeper projecteren in zo’n VR setting zodat het voor een beginner makkelijker is om na te bootsen. Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Hoe kun je zorgen dat je in al die variaties de juiste informatie probeert op te pikken?”

VR-ninja’s

Wat Pluijms na de middag over VR en sport opviel, was dat de ontwikkeling erg hard gaat. De techniek wordt ook steeds toegankelijker, merkte hij in een presentatie van Surround Vision. “Een paar jaar geleden had je om een VR of 360 film te maken nog een heel productieteam nodig. Dat bedrijf Surround Vision zei: ‘wij zijn een soort ninja’s: je ziet ons bijna niet meer. We komen langs, installeren wat camara’s en je hebt er helemaal geen last van. Dat komt ook overeen met hoe Johan en ik als embedded scientist werken. Je wil op het water en het veld meten en testen maar je wil ze niet tot  last zijn. De impact bij de coaches en de sporters wordt steeds lager waardoor je op meer momenten kunt meten zonder dat je ze tot last bent.”

Niet het een of het ander

De toegevoegde waarde van VR in training zit volgens Pluijms wel in de combi van toepassingen. “Je meet het liefste in het echt, omdat je daar de meest realistische situatie hebt. Als je de combi van ‘echt’ met VR en straks misschien Augmented Reality kunt toepassen in trainingsprogramma dan kun je prestaties van talenten en toppers nog sneller verbeteren. Niet het een of het ander.”

Het is tijd om die symbiose tussen techniek en praktijk bij virtual reality te laten bloeien. - Johan Koedijker.

Koedijker denkt dat het tijd is dat de sportwetenschap zich ook meer met VR gaat bezighouden. “Het zijn nu vooral technici die daar mee bezig zijn. Wij weten weer meer over de inhoudelijke kant met vragen als: wat heeft een speler nodig? Het is tijd om die symbiose tussen techniek en praktijk te laten bloeien.” Hij denkt dat het wetenschappelijke onderzoek naar de techniek parallel moet lopen aan het toepassen. “Als praktijk moet je niet gaan wachten op wetenschappelijk onderzoek. Als wetenschap moet je het onderzoek gaan doen en vanuit de praktijk gewoon toepassen en waar nodig bijsturen wanneer de kennis beschikbaar is.”

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten