Achtergrondartikel

Holst Centre geeft blik op de toekomst van sensoren

Pieter van der Meer

02-02-2017

Tijdens een themabijeenkomst over sensoren georganiseerd door Sports and Technology opende Holst Centre afgelopen vrijdag de deuren van de snoepwinkel. In het internationale onderzoeksinstituut konden ondernemers en innovatoren de laatste ontwikkelingen op het gebied van slimme sensoren en flexible electronics zien en voelen.

Holst Centre is in 2005 opgezet door het Belgische imec en het Nederlandse TNO als een onafhankelijk onderzoekscentrum met als specialisaties draadloze sensortechnologie en flexibele elektronica. Het centrum is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, "de slimste vierkante kilometer van Europa", aldus directeur van Holst Centre/imec John Baekelmans. "Wij hebben hier 235 hele slimme mensen werken uit 28 landen."

Tussen bedrijven en universiteiten

Het Belgisch-Nederlandse instituut is actief in de sectoren energie (slimme toepassing van zonnecellen), voeding en landbouw (nieuwe technieken om gewassen te verbouwen) en actief / gezondheidszorg. "Daarbij streven wij naar technologie die niet primair aanwezig is. Het moet de mens ondersteunen", vertelde Baekelmans in zijn introductie. Het Holst Centre werkt veel samen met bedrijven die om hun specifieke expertise vragen. "Tachtig procent van onze financiering komt daardoor ook van bedrijven af. We hebben daardoor een unieke positie verworven tussen universiteiten die vooral op de lange termijn zitten en bedrijven die meer op korte termijn opereren."

"Wij naar technologie die niet primair aanwezig is. Het moet de mens ondersteunen" - John Baekelmans (Holst Centre)

Tijdens de themabijeenkomst werden de laatste ontwikkelingen uit het Holst Centre getoond. Margreet de Kok (Holst Centre / TNO) vertelde bijvoorbeeld over 'flexible-stretchable electronics. Vervormbare elektronica op folies of textiel is een specialismegebied vanuit TNO. "De vraag waar wij ons mee bezig houden is: hoe kun je dezelfde functionaliteit van elektronica op een printplaat (PCB) in een flexibele vorm krijgen?" Daaruit komen oplossingen die voor meer comfort kunnen zorgen.

Een sportshirt dat meet

De Kok liet als voorbeeld elektronica die in textiel verwerkt zijn. "We hebben daarvoor goed gekeken naar de structuur van textiel en hebben zo ledjes kunnen maken die zo klein en dun zijn en zo dicht op elkaar zitten dat ze samen een display vormen." Een shirt met een steeds verkleurend display was in een vitrine van het Holst Centre te bekijken. Die ontwikkeling is een kleine stap richting een droom van het instituut, vertelde De Kok: "We willen elektronica ontwikkelen die je alleen qua functionaliteit meemaakt zonder dat je het voelt. De uitdaging nu is om in dat display op het shirt ook de data van de activiteit te gaan weergeven. Dan krijg je dus een sportshirt dat meet."

Stressmeter

Op het gebied van meten vertelde Sywert Brongersma (Holst Centre / imec)  over 'wearable health'. De 'Chill band' was daar het laatste voorbeeld van. Deze wearable is ontwikkeld als stressmeter met behulp van zweet en temperatuurmeting. "Samen met Samsung is die wearable nu doorontwikkeld tot een horloge met display. In de binnenkant zit een batterij aan sensoren, die onder andere huidtemperatuur, hartslag en zweet meten." Brongersma vertelde ook over EEG-techniek die zij ontwikkelde. "Voor een EEG-scan om hersenactiviteit had je altijd gel nodig om de golven te geleiden. Wij hebben nu een headset ontwikkeld waarbij die gel niet meer nodig is en die ook verder draadloos is af te lezen."

Meer informatie:

Sports & Technology
Holst Centre 

 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten