Achtergrondartikel

Inge Stoter tijdens TEDxFryslân: "Met sport en wetenschap bedrijven aanhaken"

Pieter van der Meer

10-10-2017

Afgelopen week werd in Thialf Heerenveen TEDxFryslân georganiseerd. Een van de sprekers tijdens dit event was Inge Stoter, manager van Sportinnovator-centrum Innovatielab Thialf. Zij sprak daar over de kracht van sport en wetenschap.

TEDtalks hebben een duidelijk format: een persoonlijk verhaal met een boodschap van maximaal 18 minuten, in het Engels. Dit wereldwijde platform waar ideeën op het gebied van technologie, entertainment en design worden gedeeld heeft ook lokale onafhankelijke events, zoals afgelopen donderdag 5 oktober in Friesland: TEDxFryslan. Het thema van de conferentie was: 'To Dare Reality'.

Thialf

Inge Stoter voelde zich vereerd dat ze haar verhaal mocht vertellen in een TEDTalk. "Vooral omdat het niet via de directie van Thialf is gegaan. Een team van 7 scouts zocht naar sprekers voor dit event. Omdat het in Thialf werd gehouden, zochten ze nog naar een link met sport en zo zijn ze in hun netwerkt gaan rondvragen en kwamen ze bij mij uit."

Schaatssport veranderen

Het thema 'To Dare Reality' paste precies bij het dagelijkse werk van Stoter met het Innovatielab Thialf. "Ik heb vanuit mijzelf een verhaal kunnen vertellen waarom je moet en hoe je kunt innoveren in een sport als schaatsen. Het probleem in deze sport is: er zijn 5 miljoen mensen die Sven Kramer zien schaatsen op tv, maar er zijn maar 17.000 mensen die competitief schaatsen. Dit is een grote onbalans. Om de sport in de breedte en aan de top op het hoogste niveau te houden, moet je wat doen om de sport langzaam te veranderen."  

De kracht van sport en wetenschap 

Maar hoe verander je een traditionele sport als schaatsen? "Als je kijkt naar de wereldrecords, dan zie je dat de grootste veranderingen worden veroorzaakt door technische veranderingen", zegt Stoter. Wetenschap en sport vormen daarbij samen een ultieme combinatie om te innoveren. "De kracht van wetenschap is om nieuwe dingen te ontwikkelen en de kracht van sport is de interne competitie, waardoor niemand achter wil blijven bij nieuwe innovaties, en de functie van topsport als een showcase, waardoor ook de breedtesport snel zal volgen."

"Als je kijkt naar de wereldrecords, dan zie je dat de grootste veranderingen worden veroorzaakt door technische veranderingen" - Inge Stoter (Innovatielab Thialf)

Samen innoveren

De uitdaging waar Stoter nu ook tegenaan loopt is het gat tussen ontwikkelde kennis en de uiteindelijke productontwikkeling. "Ik probeer dat op te lossen door de krachten van sport en wetenschap gezamenlijk in te zetten om het bedrijfsleven erbij te halen. Van belang is dat deze drie partijen vanaf het begin samen innoveren."

Als voorbeeld geeft ze de app waarmee in Thialf snelheid gemeten kan worden. "Deze gaan we nog verder door ontwikkelen en alle data terugkoppelen naar de wetenschap. Zodat zij daar weer verder onderzoek kunnen doen. Dat kan in het product weer worden teruggekoppeld."

Haar TEDtalk leverde veel reacties op na afloop, vooral van haar collega's uit de sport en de wetenschap. "Ze kennen vaak maar één zijde van het innovatieverhaal. Dus het heeft die niches wel aan het denken gezet." 

 

 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten