Achtergrondartikel

Innovatiecentrum #11 brengt bedrijfsleven en wetenschap samen op KNVB Campus

Pieter van der Meer

12-06-2017

De KNVB Campus is het centrum van het Nederlandse voetbal. Het terrein van 25 hectare in het Zeisterbos is niet alleen het trainingscomplex voor de Nederlandse elftallen, het biedt sinds kort ook ruimte aan bedrijfsleven en wetenschappers die het voetbal willen innoveren. In het onlangs geopende Innovatiecentrum #11 geeft de KNVB deze partijen een fysieke plek, om zo het innovatienetwerk te versterken.

De KNVB Campus is een van de 18 Sportinnovator-centra. Het net geopende innovatiecentrum past precies in de gedachten van Sportinnovator, ziet ook Giel Kirkels manager Kenniscentrum KNVB. "We brengen de driehoek sport, bedrijfsleven en wetenschap met elkaar in verbinding om samen om mooie dingen in het voetbal te gaan doen."

Innovatienetwerk samen laten komen

Toen vijf jaar geleden de eerste plannen werden gemaakt voor het nieuwe trainingscomplex en het hele KNVB-terrein, was al snel duidelijk dat innovatie in de plannen een belangrijke plek ging krijgen. "Op het terrein staan drie rijksmonumenten, waarvan er twee nog geen functie hadden in de nieuwe opzet van het sportcentrum. Daar hadden we al van gezegd: daar gaan we ons innovatienetwerk samen laten komen", zegt Kirkels.

Bezoek High Tech Campus

Ter inspiratie bezocht de KNVB de trainingscentra van onder andere de Engelse voetbalbond, Bayern Munchen, Real Madrid, Ajax, PSV en Vitesse. Kirkels vertelt dat ze bij de High Tech Campus in Eindhoven ook tot nieuwe inzichten kwamen. "Dat was ooit opgezet door Phillips met de universiteit en werd opengesteld voor leveranciers en andere partijen. Het programma om die partijen actief met elkaar in contact te brengen, heeft tot een behoorlijke verhoging van de innovatiegraad geleid. Dat meten zij af aan aantal geregistreerde patenten per medeweker."

"Vaak gebeurt innovatie op afstand, maar wij zeggen: laat die wetenschappers en ondernemers ook bij ons in huis komen." - Giel Kirkels

Innovatie in huis halen

Dat opende de ogen bij Kirkels en zijn collega's. "Toen dachten wij: dit is iets wat op zo'n fysieke manier volgens ons nog nergens gebeurd op voetbalgebied: samenwerking tussen voetbal en wetenschap." Ze maakten zo plannen om de wetenschap letterlijk naar binnen te halen. "Vaak gebeurt innovatie op afstand, maar wij zeggen: laat die wetenschappers en ondernemers ook bij ons in huis komen. Dan creëren we een plek waar ze elkaar iedere dag kunnen ontmoeten."

Open

De tekst op het bord van #11 'Open Voetbal Innovatiecentrum', mag wat Kirkels betreft letterlijk worden zien. "We zetten het centrum helemaal open. Eigenlijk maakt het niet uit waar je mee aan de gang gaat: als het voetbal er maar beter van wordt. We zijn vooral op zoek naar het bouwen van een netwerk van partijen die ook wat willen veranderen in de sport en daar een bijdrage willen leveren."

"Eigenlijk maakt het niet uit waar je mee aan de gang gaat: als het voetbal er maar beter van wordt." - Giel Kirkels 

Test- en meetomgeving

Innovatiecentrum #11 heeft 100 werkplekken voor ondernemers die in een inspirerende werkomgeving willen zitten. Tussen de bedrijven die al een plek hebben zitten grote spelers als Philips Lighting (led-verlichting), Ten Cate (kunstgrasvelden) en Sports Labs. De KNVB heeft deze bedrijven behalve een 'gave en inspirerende werkplek veel te bieden, zegt Kirkels. "Wij hebben op de KNVB Campus een test-, meet- en experimenteeromgeving, waarbij bedrijven eigenlijk hun ideeën kunnen uitproberen op topsport. We zijn bijvoorbeeld ook in gesprek met GITP, dat marktleider is in assessments en coaching. Samen kijken we of we een onderzoeksproject kunnen opzetten om te kijken naar coaching en talentherkenning. Ontwikkelde kennis voor het topvoetbal kan GITP weer gebruiken voor hun zakelijke producten."

Actieve inbreng

Voor 250 euro per werkplek per maand zitten bedrijven all-in bij #11. "Ze worden dan helemaal gefaciliteerd in ons innovatienetwerk." Maar vrijblijvend is dat niet, zegt Kirkels erbij. "We willen geen partijen die om negen uur inpluggen, alleen hun eigen werk doen en om vijf uur weer naar huis gaan. Een voorwaarde voor ons is dat mensen een actieve inbreng leveren in het innovatienetwerk: naar bijeenkomsten komen, vragen durven stellen en ideeën delen."

"Een voorwaarde voor ons is dat mensen een actieve inbreng leveren in het innovatienetwerk." - Giel Kirkels

Netwerk versterken

Behalve werkplekken is Kirkels ook aan het kijken met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen om een onderwijsruimte in #11 in te richten waar studenten les kunnen krijgen. "We vragen ook aan onze innovatiepartners ook steeds: wie zou voor jou een toegevoegde waarde hebben? Op die manier kijken we ook met de partners hoe we het gebouw verder in kunnen richten en hoe we het netwerk verder kunnen uitbouwen."

Meer info over #11 bij de KNVB

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten