Achtergrondartikel

Japan en Nederland partners in sportonderzoek en –innovatie

Mihoko Ishii

07-12-2016

Op weg naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 versterken Nederland en Japan de banden. Onlangs tekende minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een bilaterale overeenkomst om de samenwerking op het gebied van sportonderzoek en -innovatie verder te intensiveren. Daarnaast gaat de Universiteit Utrecht samenwerken met de Tsukuba University. Verder richt de nationale kennisagenda Sport zijn internationale blik nadrukkelijk op de Olympische route naar (en voorbij) Tokyo2020.

Medium 58483cc3df93a0009bfbdd7c 03ce5042c6ed06f1f9d6

Tijdens de kick-off van Tokyo2020, het World Forum on Sports and Culture (WFSC, 19-21 oktober), tekende minister Schippers een overeenkomst met de Japanse minister Hirokazu Matsuno van MEXT (onderwijs, sportwetenschap en technologie). Met dit Memorandum of Cooperation (MoC) gaan Japan en Nederland nauwer samenwerken op het gebied van topsport, breedtesport, gehandicaptensport, sportaccommodaties, sportinnovatie, sportintegriteit en antidoping. Minister Schippers sprak tijdens de Ministers’ meeting ‘Sports for Tomorrow’ op het World Forum over integriteit in de sport en het versterken van het mondiale antidopingbeleid.

Estafette

De Sport Science Missie 2016, een groep van dertig sportspecialisten uit het hele land, reisde met minister Schippers mee. Het was de tweede grote missie naar Japan op het gebied van sportonderzoek en -innovatie. Een groot gedeelte van de deelnemers van 2016 kwam vorig jaar al voor de eerste keer naar Japan om synergie te zoeken met Japanse sportwetenschaporganisaties. Samen met minister-president Rutte en minister Kamp (Economische Zaken). Na een breed gedragen relatie met Japan, was het bezoek dit jaar een belangrijk stap. Organisaties die al langer een relatie hadden met Japanse instellingen, hebben concrete stappen gezet. Kort na de MoC-ondertekening tussen VWS en MEXT ondertekenden de Universiteit Utrecht en Tsukuba University een samenwerkingsovereenkomst. Zij gaan kennis uitwisselen op het gebied van sport and development, sportbeleid en sportbestuur.

Kennisagenda Sport en Bewegen

Een ander hoogtepunt van deze week was de Nederland-Japan Sport Science rondetafelbijeenkomst, geopend door minister Schippers. Deze bijeenkomst was medegeorganiseerd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. De leden van het nieuwe lectorenplatform Sport en Universiteiten brachten eerst de Nederlandse Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen in kaart. Daarna ging de groep samen met 25 Japanse specialisten in 3 breakout-sessies in op de hoofdthema’s van de kennisagenda: beter presteren, een leven lang bewegen en de waarde(n) van sport.

Verder bracht de groep een bezoek aan sportwetenschap gerelateerde organisaties zoals Japan Sport Agency, Japan Sports Council & National Training Center, Suginami Izumi elementary & junior high school, Regional Sports Club PivotFoot en National Rehablitation Center for Persons with Disabilities.

Dual career system

Delegatieleider Cees Vervoorn van de Hogeschool van Amsterdam leverde een bijdrage aan een van de WFSC public-private sessies, ‘Bridging the gap between athletes and the public’ over het Nederlandse dual career system.

De estafette gaat door naar het Olympische en Paralympische jaar 2020 in Tokio. Wilt u meer informatie of meedoen aan dit traject, neem dan contact op met Mihoko Ishii, Holland Innovation Network Tokyo of per email: mail@nost.jp).

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten