Achtergrondartikel

Minke Booij: "Ik zou van vrouwenvoetbal graag een proeftuin maken"

Pieter van der Meer

10-10-2016

Tijdens Het Nationale Sportinnovator Event XL op 11 oktober is ex-tophockeyster Minke Booij de dagvoorzitter. Ze neemt het stokje over van Hans van Breukelen, met wie ze als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB ook veel samenwerkt. Wat heeft zij met sportinnovatie?

Medium 57fb998337db42009b63390d 5bafe5d9a2612e4306af

“Ik heb het zeker met Hans besproken. Hij was alleen maar enthousiast dat ik Het Sportinnovator Event XL nu ga leiden. Binnen de KNVB ben ik iets minder technisch verantwoordelijk dan Hans. Ik sta dus ook iets verder af van de techniek en de analyses, maar ik vind het sportinnovatie zeker interessant en ik juich dat ook zeker toe binnen het vrouwenvoetbal. Ik heb ook gemerkt dat aan de top waar kleine details het verschil maken dat innovaties erg van dienst kunnen zijn.”

Bijeffecten van innovatie

Dat heeft Booij zeker ervaren tijdens haar hockeycarrière. Bondscoach Marc Lammers was volgens haar ook altijd bezig met innovaties die het team beter konden maken. “Wat hij heel goed kon was in andere sporten kijken: waar maken ze gebruik van en hoe kunnen we dat inzetten bij hockey.” Als voorbeeld geeft ze de oortjes die in het wielerpeloton al langer werden gebruikt om renners met hun ploegleider te laten communiceren.

Bij de introductie van die oortjes op het hockeyveld door de Oranjedames merkte Booij ook de bijeffecten van innovatie. “Wij waren in 2001 het team dat de stap ging maken. We waren een beetje weggezakt: in Sydney waren we derde geworden op de Spelen. Het WK daarna kwamen we ineens met die oortjes. Ze werden uiteindelijk verboden, maar je merkte toen toch een soort tendens: die Nederlanders zijn met goede dingen bezig. Ze stonden echt te kijken: waar komen ze nu weer mee.”

Mentale voorsprong

Die mentale voorsprong had zij in 1998 ook al gezien bij de Australiërs. “Zij kwamen toen voor het eerst met strakke pakjes het veld op. Ze stonden toen gelijk al met 5-0 voor. Wij liepen nog in grote polo’s met plooirokken. Dan denk je toch: ze zijn met dingen bezig. Dat heeft impact.”

Innovatie in voetbal

Bij de KNVB waar ze als manager Vrouwenvoetbal werkzaam is, ziet ze innovatie in voetbal op een ander vlak. “De KNVB heeft een onderzoek gedaan naar hoe jeugdspelers moeten trainen: op wat voor afmeting veld en met hoeveel kinderen. Op 5 jarige leeftijd wat is dan optimaal? Daar is nu een heel plan uit voortgekomen ‘optimale wedstrijdvormen voor jeugd’, waar vanaf volgend jaar de hele jeugdcompetitie op wordt ingericht.”

Zo’n ingrijpende verandering geeft volgens Booij ook aan dat in voetbal, dat toch bekend staat als conservatief, wel degelijk innovatief is. “Er gebeurt wel heel veel, ook achter de schermen. Er is zoveel technologie die wordt ingezet. Het is echt wel een mooie wereld. Het enige wat in voetbal wat minder is: dat de innovatie ook van de daken wordt geschreeuwd en dat het ook wordt getoond.”

Vrouwenvoetbal als proeftuin

Of vrouwenvoetbal innovatiever is dan mannenvoetbal vindt ze een lastige vraag. “Door budgetten bij mannen kan daar veel meer. Bij vrouwen moeten we creatiever zijn, maar bij beide sporten maken we veel gebruik van innovatie.”

Ze ziet in vrouwenvoetbal wel een voorlopers functie. “Ik zou graag zien dat we van vrouwenvoetbal een proeftuin maken om dingen uit te proberen. Dat is lastig en misschien valt dat ook niet goed bij de vrouwengemeenschap. Maar ik heb daar geen moeite mee. Ik zou het gaaf vinden!”

Bekijk het volledige programma van Het Sportinnovator Event XL 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten