Achtergrondartikel

Project uitgelicht: You.Fo World

Pieter van der Meer

11-05-2017

You.Fo is een nieuw sportspel dat lijkt op lacrosse en ultimate Frisbee. Het gaat hierbij om een ring die spelers met een speciale stick kunnen wegslingeren. Vorig jaar kreeg You.Fo de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs om deze sport op een innovatieve manier naar de markt te brengen. De sport wordt al in tien landen gespeeld, maar Giel Bos van You.Fo is nog op zoek naar lokale partners die mee willen werken om de sport een vaste waarde in het huidige sportaanbod te worden.

You.Fo ontstond toen bedenker Bas Ruyssenaars op het strand met een stok een ring wegwierp, vertelt zijn collega Giel Bos. "Hij merkte dat het hefboomeffect daarbij heel leuk en interessant was. Met dat idee is hij samen met een designteam en aerodynamicaspecialisten aan de slag gegaan om tot een innovatief sportproduct te komen waarmee je de ring gecontroleerd redelijk ver kan werpen”. Op basis van dit principe is er inmiddels een sport ontwikkeld met speciale sticks om de ring te werpen en te vangen.

Online community

Dit project kreeg de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs voor de manier waarop You.Fo de sport naar de markt wil brengen. Bos: "We stappen met You.Fo af van de traditionele bondstructuur. Wij willen de sport zelf organiserend aanbieden, zodat de sporter zelf de controle en de vrijheid heeft om de sport te beoefenen." De You.Fo-speler sluit zich niet aan bij een vereniging of bond, maar meldt zich aan op een online community. 

Lokale partners gezocht

Bos merkt nu dat het naar de markt brengen van een nieuwe sport een lange aanlooptijd heeft. "Dat is ook wel logisch, want een nieuwe sport is niet zomaar in gang gezet." De stap van You.Fo één keer spelen naar structurele beoefening is nog vrij groot, merkt Bos. "We merken dat iedereen die You.Fo speelt enthousiast is en naar meer snakt. Dat bevestigt de potentie van de sport en het product. We kunnen ze nog niet alles bieden in zekere zin. Die grijze zone moeten we overbruggen. Daarvoor zijn we op zoek naar mogelijke partners op lokaal niveau die ons daarbij kunnen helpen." Bos denkt daarbij aan onderwijsinstellingen, universitaire sportcentra of lokale combinatiefunctionarissen die de link leggen tussen sport, onderwijs en clubs.

Sportinnovator-netwerk

In Nederland werkt You.Fo al samen met een ander Sportinnovator-project het Beachsportstadium in Scheveningen. "Door Sportinnovator zijn we met het Beachstadium in contact gekomen", zegt Bos. Op 27 mei is die samenwerking zichtbaar tijdens de You.Fo Play Day, een evenement voor jong en oud in het Beachstadium. Bos: "Het leuke is namelijk dat You.fo niet alleen als teamsport beoefend kan worden maar ook als innovatief vrijetijdsspel, vergelijkbaar met frisbee."

Meer informatie op You.Fo of mail Giel Bos

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten