Achtergrondartikel

"Sportinnovatie bepaalt ook de toekomst van Janssen-Fritsen"

Pieter van der Meer

10-10-2016

Hoe ziet de gymzaal van de toekomst eruit? Welke innovaties zijn er in het bewegingsonderwijs? Die vragen staan centraal tijdens een Sportinnovator Idee Sessie op 14 september bij Janssen-Fritsen in Helmond. Een goed moment om met John van der Horst (directeur Nederland Janssen-Fritsen) te kijken naar sportinnovaties in de gymzaal. “Wij geloven heilig in een toekomst waarin de hardware die iedereen kent van de bokken, kasten, touwen en matten, dat daar software aan toegevoegd wordt zodat kinderen op een andere manier sport gaan beleven.”

Medium 57fb9aef3d5219009b4f8ee5 f86aa39cdfec0d020761

De Pokémon Go-rage is volgens Van der Horst een goed voorbeeld van die nieuwe manier van sportbeleving. “Kinderen gaan naar buiten om te wandelen omdat ze getriggerd worden.” In de gymzaal zal de traditionele manier van lesgeven blijven bestaan, toch ziet hij het daar ook meer richting games gaan. “Als een les op een juiste manier ondersteund kan worden door techniek, waarbij kinderen kunnen strijden voor een high score dan gaat het ook richting het gamen. De huidige generatie is daar toch gevoelig voor.”

Samenwerking wetenschap

Janssen-Fritsen is de laatste jaren aan het onderzoeken hoe ze op deze ontwikkelingen kunnen inspelen. Daarom is het bedrijf een langdurige samenwerking aangegaan met de TU/Eindhoven en Fontys Sport Hogeschool, waar de toekomstige vakleerkrachten zitten. “Met die samenwerking kunnen we dus techniek door een technische universiteit laten ontwikkelen en die toevoegen aan onze producten, wat ook uiteindelijk draagvlak heeft bij de toekomstige vakleerkracht.”

Ook werkt Janssen-Fritsen nauw samen met Embedded Fitness, dat het Sportinnovator-idee Digi-gym ontwikkelde en de winnaar van de Nationale Sportinnovatie Prijs 2015 Smart Goals. Van die laatste is Janssen-Fritsen dealer voor de Nederlandse en Belgische markt in de gymzalen.

Beweegbox

Een grote stap die Janssen-Fritsen dit jaar zette, was de introductie van de Beweegbox. “Dat is de gymzaal van de toekomst zoals wij daar tegenaan kijken en hoe dat ingevuld zou moeten worden.” Het innovatieve daarbij zit al in de ontwerpfase, waarbij de gebruiker centraal stond. “Vaak wordt eerst naar het gebouw gekeken en dan pas naar de inventaris, maar wij hebben dat nu precies andersom gedaan. Samen met de KNGU en een aantal bewegingsgoeroes hebben we bepaald hoe die inventaris eruit moet zien zodat iedereen er een leven in kan bewegen. Als laatste hebben we pas de schil daar omheen gemaakt.”

De afmetingen van de Beweegbox zijn ook anders dan een traditionele gymzaal, waardoor die ook flexibeler te gebruiken is. Maar de grootste vernieuwing zit misschien wel in de kosten. “Wij kunnen de bouwontwikkelingskosten uitsmeren over meerdere boxen, waardoor we ook meer inventaris kunnen toevoegen dan een standaard gymzaal. Het is dus een moderne gymzaal met technieken voor de prijs van een normale gymzaal.”

Intelligente ringen

Wat opvalt bij alle innovatieve projecten van Janssen-Fritsen is de samenwerking die het bedrijf aangaat op allerlei niveaus. Dat is ook nodig volgens Van der Horst. “Je kan dat niet geheel zelfstandig. Je hebt de markt nodig, je hebt toeleveranciers nodig. Er is al heel veel techniek. Wij houden ons bezig met de vraag: op welke manier kunnen wij als Janssen-Fritsen daar iets aan toe voegen.” De producent van sporttoestellen ontwikkelt zelf ook nieuwe producten. Als voorbeeld geeft hij de ‘intelligente ringen’. “Daarmee kan gemeten worden hoeveel kracht op de ringen wordt uitgeoefend. Dat is ontwikkeld door InnosportLab Den Bosch, maar daar voeren wij ook een actieve rol in.”

Van der Horst kan niet anders dan concluderen dat innovatie erg belangrijk is voor Janssen-Fritsen. “Als je gaat kijken naar de markt: die heeft te lang stil gestaan. Je ziet de techniek komen en je kunt daarin eigenlijk de boot niet missen. Dat bepaalt ook onze toekomst. Als wij met innovatie voorop blijven lopen en op een goede manier de markt mee krijgen, dan is dat ook goed voor onze toekomst.”

Idee sessie

Meer weten over de innovaties van Janssen-Fritsen, de gymzaal van de toekomst en hoe innovaties het beweegonderwijs kunnen veranderen? Meld u dan nu nog aan voor de Sportinnovator Idee Sessie ‘Bewegend Leren en digitalisering van het bewegingsonderwijs’ op 14 september. 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten