Achtergrondartikel

Stabiliteit trainen met behulp van instabiliteit

Pieter van der Meer

07-10-2016

Ultimateinstability presenteerde onlangs aan een kleine kring het eerste Hydrovest. “Deze prelaunch is ook bedoeld om vraag te creëren voor dit product”, zegt Maarten Hermans van Ultimateinstability. Tijdens Het Nationale Sportinnovator Event XL op 11 oktober wordt het vest aan het grote publiek gelanceerd.

Het idee van het Hydrovest komt bij Paul Venner vandaan. Hij is performance- en krachtcoach bij het Nederlands Honkbalteam dat onlangs Europees kampioen werd. Zijn denkwijze is gebaseerd op ‘functioneel trainen’ en het trainen van de hele keten van het lichaam. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verstoren van de stabiliteit. Bij het Hydrovest gebeurt dat door middel van een waterzak boven de schouders.

Maarten Hermans, verantwoordelijk voor de marketing en sales van Ultimateinstability, legt het principe uit: “Het water in de zak geeft feedback: Als je tijdens een oefening ook maar een klein beetje je stabiliteit verliest vergroot het water de instabiliteit en moet je daarop reageren. Bewuster worden van instabiliteit zorgt ervoor dat je in het vervolg stabieler de oefening kan uitvoeren. Waar bij een normaal gewichtsvest je alleen verzwaard, beweegt bij dit vest het gewicht continu.”

BREDE DOELGROEP

Door de externe verstoring wordt het lichaam geprikkeld om buiten de bewegingscomfort te functioneren. “Daarbuiten ga je pas echt stappen maken: je lichaam trainen om op onverwachtse gebeurtenissen beter te kunnen reageren. Daarmee kun je niet alleen kleine details trainen, maar ook technieken aanpassen.” Daardoor is het vest ook geschikt voor verschillende doelgroepen: valpreventie bij ouderen, het leger, revalidatie, of topsporters die puntjes op de i willen zetten.

In die laatste categorie valt Hermans zelf als wildwaterkanoër trouwens ook. “Ik had zelf een rugblessure, die steeds weer terugkwamen als ik uitbehandeld was bij de fysio. Toen ik met Paul krachttraining ben gaan doen, ben ik van mijn rugproblemen af gekomen. Ze hadden mij altijd gesponsord en ik was ook zo enthousiast dat ze mij hebben gevraagd voor de marketing en sales.”

SAMENWERKING MET PRODUCTONTWIKKELAAR

Voor de totstandkoming van het Hydrovest werkte Ultimateinstability nauw samen met productontwikkelaar GBO uit Helmond. “Met de subsidie van Sportinnovator hebben we het idee om kunnen zetten in een prototype wat voldoet aan onze eisen. Zij hebben gekeken naar wat de beste materialen waren en hoe de beweegcomfort gewaarborgd kon worden. Dat is wel belangrijk omdat meerdere lichaamstypes dit vest moeten kunnen gebruiken.”

GRENZEN VERLEGGEN

Het unieke van het Hydrovest zit volgens Hermans ook in de veelzijdigheid in het gebruik. “We hadden de Aquaball en Aquabag al, maar daarbij merkten we toch dat je soms je handen vrij wil hebben als je oefening doet. Met dit vest is dat wel mogelijk. Het zit comfortabel en de instabiliteit zorgt dat je je grenzen kunt verleggen.”

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten