Achtergrondartikel

Vliegende start voor Innovatielab Thialf met twee nieuwe partners

Pieter van der Meer

18-01-2017

Het Innovatielab Thialf is vorig jaar augustus met steun van Thialf, Topsport Noord en Sportstad Heerenveen van start gegaan. Labmanager Inge Stoter is de afgelopen periode vooral bezig geweest met het opzetten van het lab en het zoeken naar samenwerkingsverbanden. Daar kon ze onlangs in Thialf twee partners aan toevoegen: Imbema en het Tjongerschans ziekenhuis. Stoter: “Het begint nu echt ergens op te lijken.”

Het doel van Innovatielab Thialf is om alles rond het schaatsen te gaan verbeteren: van topsport tot aan fanbeleving. Met de Imbema Groep gaat Thialf werken aan de ijsvloer van het schaatsstadion. “Wij hebben al de snelste ijsvloer, maar dat willen we blijven ontwikkelen samen met onze ijsmeester, Beert Boomsma. Imbema is de leverancier van Zamboni ijsdweilmachines in de Benelux. Samen met de Canadese oprichters van Zamboni hebben we al plannen gesmeed om de Zamboni nog beter te maken.”

Producten de markt op brengen

De samenwerking met Imbema gaat verder dan producten voor ijsbehandeling “Het is een heel veelzijdig bedrijf. Ze zijn ook leverancier van sportmedische artikelen. Belangrijk voor ons is dat ze gaan helpen bij het op de markt zetten van producten. Dat is volgens mij essentieel bij sportinnovatie. Mijn uitdaging is om producten die hier worden ontwikkeld ook echt op de markt te brengen en daar is Imbema volgens mij een hele goede partij voor.”

Bedrijven aanhaken

Stoter ziet dat innovatieproces in drie fases. “Eerst ga je van heel veel ideeën naar één idee, dat ga je vervolgens testen waar dan een prototype uitkomt. In de de derde fase breng je dat naar de markt.” Daar gaat het volgens haar vaak mis. “Daarom is het belangrijk dat je al in fase 1 en 2 een bedrijf hebt aangehaakt. Dat is het allerlastigste: het vinden van enthousiaste innovatiepartners die vanaf het begin mee willen investeren in innovaties. Daarom ben ik extra blij met deze twee bedrijven.”

Livinglab voor ziekenhuis

Met tweede innovatiepartner, het Tjongerschans Ziekenhuis, zal het Innovatielab Thialf andere producten gaan ontwikkelen. “Tjongerschans is vanaf het eerste uur betrokken bij het innnovatielab. Het is een innovatief ziekenhuis, maar het heeft nog geen afdeling dat zich echt richt op innovaties. Hier, in Thialf, hebben ze nu een soort livinglab waar zij innovaties kunnen ontwikkelen in een inspirerende omgeving, die ze daarna weer door kunnen ontwikkelen voor innovaties voor de reguliere patiënten.”

Zorg verbeteren

Op die manier hopen ze de zorg ook te kunnen verbeteren. Een eerste onderzoeksproject is gericht op lage rugklachten. “Dat is iets wat in het schaatsen veel voorkomt maar ook mensen die veel achter hun bureau zitten hebben daar last van. Dat is niet meteen een patiënt, maar voor die mensen kan bijvoorbeeld vanuit een ziekenhuis een beweegprogramma worden gemaakt.” Stoter denkt ook aan beweegprogramma’s na een kruisbandblessure. “Bij de revalidatie kunnen heel veel sporten niet, maar schaatsen is een cyclische beweging waarmee je ook je spieren rondom je knie traint. Het is nog maar een spinsel in mijn hoofd, maar ik zie het wel voor me dat mensen vanuit het ziekenhuis hier in Thialf onder begeleiding een beweegprogramma kunnen uitvoeren.”

Onderzoek naar inspanningsastma

Vanuit Tjongerschans komt sportarts Jean Driessen ook voor vier uur per week in dienst bij het Innovatielab Thialf. Hij is gespecialiseerd in inspanningsastma bij kinderen en is ook al veelvuldig betrokken geweest bij schaatsonderzoek. “Schaatsen is een sport waarbij vrij diep wordt gegaan in een indoor omgeving. Daar wil hij onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld het 1500 meter-kuchje: hoe werkt dat met astma-inhalers? Helpt dat? Dat helpt dan ook weer voor kinderen die gaan sporten met astma. Door het in een sport geconditioneerd te kunnen testen denk ik wel dat we daar verder in gaan komen, ook voor de reguliere patiënten.” 

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten