Achtergrondartikel

"Zonder falen geen innovatie"

Pieter van der Meer

17-10-2016

Het Nationale Sportinnovator Event XL vorige week dinsdag was een middag vol inspiratie. Het Topteam Sport riep sportinnovatoren op niet te bescheiden te zijn en vooral over de grenzen te kijken. Duurzaam ondernemer Marius Smit (Plastic Whale) inspireerde het publiek in Igluu Eindhoven met een heldere boodschap: "Gewoon aan de slag!"

Samen naar oplossingen zoeken

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF en lid Topteam Sport) vertelde aan het begin van het programma waarom hij zich tot sportinnovatie aangetrokken voelt. "Als jonge coach heb ik dat al snel doorgehad: er gebeurt meer als je met anderen naar oplossingen zoekt. Wat kan beter? Dat heeft een motiverende werking op sporters." Dat is voor hem ook de reden dat hij in 2015 toetrad tot het Topteam Sport. In zijn functie bij NOC*NSF kijkt hij vooral naar innovatie voor topsport, maar hij benadrukte dat het Topteam een bredere blik heeft. "Het gaat om het totaal speelveld in de sport. Daar moeten we samen voor naar oplossingen zoeken."

 

“Aan de top moet elke training iets op leveren. Direct feedback kan daarbij het verschil maken.” - Maurits Hendriks


Omdat de prestatiedichtheid aan de top steeds groter wordt ziet Hendriks in talentherkenning een belangrijk aandachtsgebied voor innovatie. "Hoe gaan we om met jeugd en het vroeg selecteren van talent? Daar zou ik wel een innovatie voor willen zien.” Ook denkt hij dat als het gaat om technologie dat ‘direct-feedback’ een belangrijke ontwikkeling gaat vormen in de sport. “Aan de top moet elke training iets op leveren. Direct feedback kan daarbij het verschil maken."

Direct feedback

Tijdens een van de parallelsessies werd door Peter Blangé (ORCTEC) en Sam Ballak (Embedded Scientist Fysiologie Sportcentrum Papendal) een goed voorbeeld gegeven van dat soort directe feedback. Samen ontwikkelden zij namelijk het Coach Dashboard Atletiek, een systeem dat alle data van sprinters zoals reactietijden, paslengte, pasfrequentie en startblokkrachten verzamelt en begrijpelijk presenteert aan de coach. De opdracht die Ballak hierbij kreeg was om de resultaten snel beschikbaar te maken. "Hiervoor hadden we voor ieder systeem een aparte laptop. Om die data te verzamelen en terug te sturen naar de coach ging altijd veel tijd overheen."

Voor het verzamelen van de data wordt onder andere gebruikt gemaakt van de Optojump: een baan met sensoren en een lasercamera die de loopbeweging en contact met de grond meet. Voor reactietijd wordt gebruik gemaakt van startblokdrukmeting, wat veel data oplevert. Blangé vroeg topcoach Rana Reider een tijd terug wat hij met die data denkt te doen. "Ik weet nog niet wat ik met die data kan, maar als je het niet meet dan weet je het niet", zei Reider tegen Blangé.

Aanvulling op coach

De data die uit het Coachdashboard komen, moet volgens Blangé en Ballak als een aanvulling op beeld gezien worden. "De coach ziet op het oog en videobeelden al veel. De data kan gebruikt worden als extra feedback voor de coach. Stel hij ziet dat een been naar buiten zwabbert dan kunnen we dat met de data vaststellen en ook zien wat het effect is van die afwijking.” Blangé benadrukt dat het dashboard de coach niet vervangt. "Deze data zal wel meer en nieuwe kennis vragen van wat de coach moet begrijpen."

Apps voor beweegstimulering

In een andere parallelsessie ging het over apps en andere oplossingen om mensen in de stad te stimuleren te gaan hardlopen. In Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam lopen verschillen onderzoeksprojecten op dit gebied. "Er zijn veel apps op dit terrein, maar er mist nog theoretische onderbouwing over gedragsverandering", zei Marije Baart de la Faille (lector Kracht van Sport, HVA). Het BAMBEA-project, waar zij bij betrokken is, werkt met zogenaamde beacons in lantaarnpalen in het Oosterpark die gerichte info naar de smartphone van de hardloper sturen. "Vanuit de literatuur hebben we beloningen als een belangrijke functionaliteit toegevoegd. Dat gaat dan samen met lokale bedrijven uit de buurt.” 

Uitputting meten met stemanalyse

Een andere opvallende app waar aan de HvA aan wordt gewerkt was InteliRun. Bij deze app worden motiverende berichten naar de loper gestuurd tijdens de training. Ook maakt deze app gebruik van stemanalyse: aan de hand van de stem van de loper wordt herkend hoe uitgeput hij of zij is. De apps die gepresenteerd werden lijken in eerste instantie nogal individueel gericht, maar Steven Vos (lector Move to Be, Fontys Sporthogeschool) benadrukte dat er achter de apps meer zit. "Met digitale oplossingen kan in kaart gebracht worden waar mensen sporten en kunnen ze ook vertrouwd gemaakt worden met het trainen op een schema en kunnen beginnende lopers juist ook doorverwezen worden naar verenigingen en loopgroepen."

De droom van Marius Smit

Na het uitreiken van de Nationale Sportinnovatie Prijs sloot Marius Smit de dag vanuit een andere hoek af. Hij verraste met zijn presentatie die de titel 'van loser naar duurzaam ondernemer' droeg. Hij vertelde over zijn droom om met het plastic uit de Amsterdamse grachten een boot te bouwen. Dat ging met veel vallen en opstaan. "Maar zonder falen heb je geen creatie en dus ook geen innovatie", was zijn boodschap. Hij vertelde enthousiast over hoe zijn droom waar maakte en had een mooi advies voor alle aanwezige sportinnovatoren: "Je moet niet altijd maar blijven wachten tot de financiering rond komt. Gewoon aan de slag!"

 

Foto's: Maurits van Hout

Gerelateerde Artikelen

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten