Nieuws Detail

AD: Experimenten in 'Proeftuin op Noordzee'

Auteur: Redactie Sportinnovator

06-02-2019

Den Haag zoekt innovatieve bedrijven voor de 'Proeftuin op de Noordzee'. Vlak buiten de haven van Scheveningen komt er een geavanceerd gebied om uitvindingen in de praktijk te testen.

Medium 5c5ae0bfc3af8e00d3ee2266 7f7a6172fc417a663315

Tien bij tien zeemijlen (ruim 18 bij 18 kilometer) telt het 'slimste stukje Noordzee'. Vlak buiten de Scheveningse haven kunnen kennisinstellingen en het midden- en kleinbedrijf straks onder diverse weersomstandigheden nieuwe technologieën uitproberen.

Denk aan boeien en sensoren voor het meten van wind, stroming en golven. En het bijbehorende datanetwerk om alles vanaf de kust te kunnen volgen. 'De eerste doelgroep zijn de Nederlandse olympische zeilers', zo stelt Svasek Hydraulics, een van de partners in het aansprekende project. 'Een goede inschatting van de stromingscondities scheelt in een wedstrijd al gauw een paar bootlengtes.'

Het is maar een voorbeeld van de vele mogelijkheden die de proeftuin biedt. Zo wil TNO drones met geavanceerde scantechnologie testen die het wateroppervlak kunnen controleren op drenkelingen.

Partners als TNO en TU Delft brengen beide ruim anderhalf miljoen mee. Een Europese subsidie levert nog eens 1,7 miljoen op. Den Haag levert 70.000 euro, maar komt nu ook met een subsidieregeling van 375.000 euro voor het midden- en kleinbedrijf om mee te doen.

My Temp

Ondertussen zijn er al bijzondere, innovatieve bedrijfjes betrokken bij het 'slimste stukje Noordzee'. Zoals Next Ocean, dat technologie ontwikkelt om golven op zee enkele minuten vooruit te kunnen voorspellen. En My Temp, dat een capsule ontwikkelt dat eenmaal ingeslikt de lichaamstemperatuur van iemand nauwkeurig en voortdurend bijhoudt.

Voor Den Haag is de 'Proeftuin op de Noordzee' een volgende stap in het versterken van de maritieme sector in Scheveningen. Het nieuwe project past bijvoorbeeld goed bij die andere proeftuinen: de Proefboerderij Scheveningen voor de zeewierteelt en de energiewinning. En Proeftuin Scheveningen, (kust- en waterbeheer en havenontwikkeling).

Binnen de watersport heeft Den Haag al de nodige resultaten geboekt met de komst van bedrijven als Nacra Racing, Performance Sail en Sailmon naar Scheveningen.

Dit bericht komt van de site van het Algemeen Dagblad.

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten