De technologie achter het Samsung SmartSuit

Maurits Hendriks, Technisch directeur bij NOC*NSF en lid van het Topteam Sport, noemde het voor Spelen al een "weergaloze innovatie": het Samsung SmartSuit. De snelheid waarmee dit slimme meetpak voor shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting werd ontwikkeld door Samsung vond hij "jaloersmakend". Maar hoe is dat pak tot stand gekomen? Een kijkje in de keuken van Samsung.

Redactie 17 februari 2018, 11:00

Voor de Spelen stipte Maurits Hendriks in zijn top 5 innovaties van TeamNL voor PeyongChang 2018 het Samsung SmartSuit al aan als een bijzonder project. Hij benoemde daarbij vooral dat dit pak vol sensoren volledig door het bedrijfsleven (Samsung) is gefinancierd. De snelheid waarmee deze innovatie is ontwikkeld vond daarom misschien nog wel uitzonderlijker. "Als je ziet in wat voor korte tijd zij sensorproblematiek hebben opgelost. Dat is jaloersmakend. De meerwaarde voor Peyongchang is betrekkelijk, maar voor de toekomst gaat die er echt zijn."

Toegevoegde waarde

Het Samsung SmartSuit een initiatief is van Samsung Nederland, wat heel specifiek voor de Nederlandse shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting is ontwikkeld. Mario Piepenbrink was als Technical Director vanuit Samsung vanaf het begin bij het Samsung SmartSuit-project betrokken. "Samen met bondscoach Jeroen Otter en embedded Scientist Bjorn de Laat hebben we gekeken naar de vraag: wat hebben jullie nodig tijdens trainingen? Waar kan Samsung een toegevoegde waarde zijn? Daar kwam al snel uit dat diep kunnen zitten belangrijk is."

Drie sensoren

Het team bekeek meerdere opties om die houding te kunnen meten, waaronder infrarood en Lidar, dat in auto's wordt gebruikt om afstand tot andere auto's te bepalen. "Na een eerste test kwam ik er toch achter dat die techniek niet ging werken door het natte en gladde oppervlak van het ijs, aldus Piepenbrink." Uiteindelijk kwam het team uit op positionele sensors, de zogenaamde 9dof-sensors. "Dat zijn drie sensoren met een soort rollende as. Die technologie wordt ook in smartphones gebruikt om te bepalen wat de positie van het toestel in de lucht is. Denk bijvoorbeeld aan je kantelscherm of als je een spelletje speelt en je telefoon een stuurtje wordt."

Positie heup bepalen

Die sensoren worden in het Samsung SmartSuit tegen het bot geplakt bij het boven- en onderbeen en gekanteld net boven de heupen. "Omdat we die vijf punten weten, kunnen we met wiskunde berekenen waar de enkel, knie en de linker- en rechterheupkant zitten. Daarmee kunnen we bepalen hoe laag het laagste deel van de heup zit." Die data wordt gecombineerd met data uit de responders die de positie op de baan kunnen bepalen.

Geen last voor atleten

De grootste uitdaging bij het Samsung SmartSuit zat volgens Piepenbrink in het wegwerken van de sensoren. "Je moet een eureka-moment hebben om te weten wat de beste manier is om te meten zodat een atleet daar zo min mogelijk last van heeft. Een atleet zit een half uur in een krachtruimte om op temperatuur te komen, gaat dan naar het ijs en moet daar zo snel mogelijk op. In die loop naar het ijs moesten we iets vinden waarbij de atleet niet gestoord wordt."

"Je moet een eureka-moment hebben om te weten wat de beste manier is om te meten zodat een atleet daar zo min mogelijk last van heeft." - Mario Piepenbrink (Samsung)

Het Samsung SmartSuit is daarom zo ontwikkeld dat het gewoon in de kleedkamer aangetrokken kan worden. "Het enige wat moet gebeuren is dat Bjorn een knopje omzet en dan is het pak actief. Daardoor kunnen ze de training doen zoals ze normaal ook doen. Wij hebben na de eerste tests ook aan Sjinkie en Suzanne gevraagd of ze iets van het pak merkten. Zij gaven aan dat ze het pak merken op het moment dat de sensoren aangaan, maar een paar minuten later zijn ze dat tijdens het schaatsen al vergeten."

Kantelscherm in smartphone

Voor Samsung zat de innovatie in dit pak niet zo zeer in de gebruikte technologie, legt Piepenbrink uit. "Dan waren we ook veel langer bezig geweest. Maar de combinatie van die onderdelen en de analyse die we eruit krijgen, dat is wel nieuw. Zo'n zelfde chip wordt ook gebruikt in een telefoon voor het kantelscherm, maar het is maar net wat je zo'n sensor laat doen. En dan ook nog in sport waarbij ze met 50 kilometer per uur door de bocht gaan. Dan is het ook belangrijk om alle data netjes bij de server te krijgen. Dat is allemaal gelukt."

Andere sporten

Na de Olympische Spelen gaat Samsung eerst met Jeroen Otter, Bjorn de Laat en shorttrackers Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting om de tafel om te kijken hoe Samsung hen verder kan helpen. Piepenbrink denkt dat de gebruikte technologie ook voor andere sporten bruikbaar is. "Alle sporten waarbij je conversie hebt van energie, dus waarbij een atleet vooruitgaat of een object verplaatst moet worden, kunnen hier veel uit halen. Met het oog zien is één ding, maar door te meten kun je veel beter analyseren."

Meer info:

Gerelateerd nieuws