Nieuws Detail

Draagbare coach voor zwemmers

Auteur: Veronique Huijbregts

16-11-2016

Technologie die de prestaties van sporters verbetert, is vaak breder te gebruiken. Zo kan de Smart Swimbuddy niet alleen zwemmers begeleiden, maar ook mensen die revalideren. En er wachten nog talloze vondsten op uitwerking, bleek tijdens het eerste Sportinnovator XL Event in oktober.

De Swimbuddy is een slim oortje dat mensen kan coachen bij zwemtrainingen. Het meet zaken als beweging en slagfrequentie van de zwemmer, maar ook de hartslag, de temperatuur en andere lichaamsgegevens. Het oortje houdt bovendien bij hoeveel de zwemmer al heeft getraind en of hij nog energie over heeft om door te gaan. De metingen worden omgezet in feedback en zwemadviezen, die de zwemmer via het oortje krijgt. Deze coaching is niet alleen nuttig voor topsporters, maar ook voor de serieuze recreatiezwemmer die bewuster en duurzamer wil trainen.

Earable

Deze ‘earable’ is in ontwikkeling bij Freesense Solutions, een Eindhovens technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in wearables voor sport en gezondheid: lichaamssensoren met ingebouwde analysesoftware, dataopslag en draadloze communicatie. Het bedrijf ontving 25.000 euro subsidie vanuit het ZonMw-programma Sportinnovator, als stimulans voor de uitwerking van het idee. Het oortje wordt nu verder ontwikkeld en uitgebreid getest, vertelt directeur Alex Serrarens.

Het moet natuurlijk waterdicht zijn, bij alle zwemcommotie goed blijven zitten en het oor niet irriteren. Om dit te onderzoeken werkt Serrarens’ bedrijf samen met het laboratorium van de Tongelreep, een van de twaalf sportinnovatiecentra die Nederland rijk is. De Tongelreep is gespecialiseerd in zwemmen en werkt weer samen met onderzoekers van universiteiten.

Lees het hele artikel over Swimbuddy in Mediator, het relatiemagazine van ZonMW.  

 

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten