Nieuws Detail

Frans van der Helm: "Met SECSI willen we de sportwetenschap versterken"

Auteur: Pieter van der Meer

15-02-2017

Op vrijdag 7 april wordt de tweede editie van de Science and Engineering Conference on Sports Innovation (SECSI) georganiseerd. Dit keer is de TU Delft de gastuniversiteit van de conferentie. Tijdens dit congres komt sportwetenschap in de volle breedte van bewegingswetenschappen tot sporttechnologie samen. Frans van der Helm, directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute, noemt het daarom ook een netwerkcongres voor wetenschappers. “Wetenschappers worden gestimuleerd over hun eigen grenzen heen te kijken.”

De eerste editie van SECSI, een initiatief van het AISS en het TU Delft Sports Engineering Institute, werd vorig jaar op 8 april in Amsterdam gehouden. Dit jaar organiseren de TU Delft en de Haagse Hogeschool het congres. Van der Helm en zijn collega's van AISS hebben op dat eerste congres veel positieve reacties ontvangen, vooral omdat de verschillende gebieden van de sportwetenschap samenkwamen. "Bewegingswetenschappers en bewegingstechnologen hebben elkaar bijvoorbeeld al heel veel te vertellen. Zo'n conferentie is ook juist bedoeld om die kennis onderling uit te wisselen."

Breed programma

Het programma van SECSI zal heel breed zijn: van fysiologie tot psychologie en van voeding tot aerodynamica. "Het is heel breed, dat willen we ook zo houden. Sport is niet alleen topsport, maar ook breedtesport." Het indienen van abstracts voor presentaties is open voor phd-studenten en stafleden. "We hebben toch afgehouden dat masterstudenten kunnen presenteren. Dan ga je rijp en groen door elkaar heen krijgen. Dat leverde vorig jaar al 80 presentaties op. Het is ook prima als het op andere internationale conferentie al is gepresenteerd is; als het maar representatief is voor wat er in Nederland gebeurt."

Het gaat erom dat je wetenschappelijk gezien de discussie met elkaar aan kan gaan en dat je de sterktes en zwaktes van elkaar kunt zien en daar gebruik van kunt maken. - Frans van der Helm

Netwerkfunctie

SECSI heeft een grote netwerkfunctie voor de wetenschap. "Veel mensen zien allerlei mogelijkheden met kennis in andere vakgebieden. Je moet elkaar dan wel tegenkomen in positieve zin. Het gaat erom dat je wetenschappelijk gezien de discussie met elkaar aan kan gaan en dat je de sterktes en zwaktes van elkaar kunt zien en daar gebruik van kunt maken. Dat willen we stimuleren. Zo willen we de wetenschap sterker maken."

Samenwerking

Tussen AISS en TU Delft lopen al allerlei samenwerkingsprojecten. "Wij hebben twee officiële STW projecten die we vanuit TU Delft samen met AISS doen: in het honkbal het Project FASTBALL en in het schaatsen de 'Meetschaats'." Daarnaast werken de twee universiteiten ook samen in een zwemproject, waarbij in Delft meer gekeken wordt naar de hydrodynamica en in Amsterdam naar de biomechanica van het zwemmen. AISS en TU Delft werken ook samen in een aantal studentenprojecten voor atleten met blades en het verbeteren van de rolstoel voor rolstoeltennissers. Bij dit laatste project is ook de Haage Hogeschool intensief betrokken. "Het leuke van die projecten is dat het helemaal door studenten wordt gedraaid. Vanuit de staf help je ze wel met suggereren wie ze erbij moeten vragen, maar uiteindelijk laat je het wel helemaal aan studenten over."

"Veel positiviteit"

Van der Helm ziet dat in Nederland steeds meer samenwerking wordt gezocht. Van een onderlinge strijd in de sportwetenschap is volgens hem dan ook geen sprake. "Wij hebben elkaar ook nodig. We versterken elkaar." Een goed voorbeeld daarvan ziet Van der Helm in het perspectief programma dat vorig jaar bij STW is ingediend met bijna alle universiteiten die met sportonderzoek bezig zijn. "Dan zie je dat daar een enorme positieve energie vanuit gaat, in plaats van elkaar de loef af te steken. Iedereen wil graag met elkaar samenwerken. Er hangt veel positiviteit in de lucht."

Ook voor CEO's

SECSI is dan wel een wetenschappelijk congres is, maar ook bedrijven weten het congres te vinden, benadrukt Van der Helm. "Bedrijven willen heel graag weten wat de ontwikkelingen zijn. Ze sturen niet alleen hun ingenieurs, maar de CEO komt ook graag." Het Sports Engineering Instiute werkt zelf met zo'n twintig bedrijven samen. "Als we de maatschappij willen bereiken met het onderzoek wat we doen dan gaat dat altijd met een bedrijf. Dan kun je dat het beste zo vroeg mogelijk doen, want dan krijg je ook de beste feedback."

De deadline voor het indienen van abstracts is 20 februari.

 

Ga voor meer informatie naar de website van SECSI 2017

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten