Nieuws Detail

Herstel 2.0: Slaap-optimalisatie om sportprestaties te verbeteren

Auteur: Redactie Sportinnovator

30-08-2018

Op woensdag 3 oktober organiseert de Radboud Universiteit in samenwerking met NOC*NSF, Philips en Auping, een grootschalig symposium over slaap- en sportprestatie voor wetenschappers, professionals en beleidsmakers uit de sportwereld. De organisatie van het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door een VIMP-subsidie van ZonMw.

Zowel in de topsport als het bedrijfsleven staat presteren centraal en worden er steeds hogere eisen gesteld. Tegelijkertijd zien we een toename in burnout-klachten, blessures en overtraining wanneer er alleen wordt gefocust op het prestatiemoment. Slaap is een van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en onontbeerlijk voor het leveren en verbeteren van topprestaties. In de afgelopen 4 jaar heeft het onderzoeksproject "Optimizing sleep to improve performance in elite athletes" bijgedragen aan de ontwikkeling van een brede en unieke kennisbasis over de slaap van topsporters en concrete interventies om de slaap van sporters verder te verbeteren.

Tijdens dit symposium zullen de eindresultaten van het project gepresenteerd worden, worden inzichten en adviezen door verschillende experts geplaatst in een internationaal en praktijkgericht referentiekader, en worden – in de vorm van een uitgebreid workshopprogramma – concrete handvatten geboden voor de toepassing van kennis in de beroepspraktijk.

Het symposium is toegankelijk voor iedereen met interesse in slaap en sportprestatie, maar richt zich met name op het werk van coaches, sportartsen, inspanningsfysiologen, fysiotherapeuten, sportpsychologen, (bonds)bestuurders en beleidsmakers. Doel van het symposium is om op basis van wetenschappelijk onderzoek, evidence-based kennis en toepassingen te bieden die een bijdrage leveren aan de sport.

Locatie, datum en inschrijving

Locatie:               Hotel en Congrescentrum Papendal
Datum:                woensdag 3 oktober
Tijd:                    8.30 – 17.30 uur

Keynote Speakers

  • Prof. dr. Anton Coenen, emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit en auteur van het boek "Het Slapende Brein"
  • Melanie Knufinke, Msc, promoveert op 1 oktober aan de Radboud Universiteit op haar promotie-onderzoek "Optimizing sleep to improve performance in elite athletes"
  • Dr. Shona, dé internationale expert op het gebied van slaap en topsport

Het Congres Optimaal Herstel richt zich op herstel toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsleven. Tijdens dit congres staat ook een sessie gepland over innovaties herstel in de sport. Met welke nieuwe technologieën kun je de spanning van een sporter meten, welke ontspannings- en visualisatie oefeningen kun je doen om spanning te verlagen en hoe bevorder je fysiologisch en psychisch herstel?

Het symposium is specifiek gericht op professionals uit de sportwereld, die vanuit hun werk met slaap en sportprestatie te maken hebben. Op het symposium zullen kennis en toepassingen die voortkomen uit het onderzoek in een internationaal en praktijkgericht referentiekader geplaatst worden. Een uitgebreid workshopprogramma met onderwerpen als ‘slaaphygiëne’, ‘power napping’, ‘chronobiologie voor sporters’, en ‘voeding, slaap en herstel’, biedt concrete handvatten voor de toepassing van kennis in de praktijk.

Aanmelden kan via deze link.

Meer Sportinnovator? Je kan ons volgen via FacebookTwitter en LinkedIn. Of mail naar redactie@sportinnovator.nl om je aan te melden voor de nieuwsbrief.

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten