Nieuws Detail

Innovatieprijs Tour de Force 2018 geopend voor fietsoplossingen

Auteur: Redactie

05-03-2018

Welke innovatieve oplossing zorgt dat Nederlanders meer op de fiets stappen? Die vraag staat centraal bij de Tour de Force Innovatieprijs 2018, die op 21 juni wordt uitgereikt tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam. Inschrijven voor de Innovatieprijs kan tot en met 27 april.

Medium 5a9d0e3b3bfa5d00c1755071 e8338bc189f79528de5d

De Tour de Force is het samenwerkingsverband tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten. Doel van de Tour de Force is om het aantal fietskilometers in Nederland in tien jaar tijd met 20 procent omhoog te brengen. Hiervoor is een Agenda Fiets 2017-2020 opgesteld met maatregelen om dat doel te bereiken. Tour de Force gelooft daarbij in de kracht van innovatieve oplossingen.

Overvolle fietspaden

Voor de Tour de Force Innovatieprijs 2018 kan iedereen via de website van Tour de Force zijn of haar idee insturen. Inzendingen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten passen binnen één of meer van de negen doelen van de Agenda Fiets. Daarbij kan men onder meer denken aan oplossingen voor overvolle fietspaden en de aanleg van hoogwaardige regionale fietsverbindingen.

Negen doelen

Ook de overstap van de fiets op het openbaar vervoer, fietspromotieactiviteiten, de verkeersveiligheid, fietsdiefstal en de inzet van ICT zijn belangrijke aandachtspunten. Op de website van de Tour de Force worden deze doelen uitgebreid beschreven. Daarnaast moeten inzendingen gaan over projecten en oplossingen die recent zijn uitgevoerd of op het punt staan om te worden gerealiseerd. Andere aspecten waar de jury op zal letten zijn het innovatieve karakter, de kosteneffectiviteit, schaalbaarheid en maatschappelijk nut van de inzendingen.

Vakjury

Die jury bestaat uit vijf vakjournalisten op het gebied van mobiliteit. Zij zullen vijf inzendingen nomineren. Die worden in de verschillende vakmedia gepubliceerd en gepresenteerd op het Nationaal Fietscongres 2018 op 21 juni in Rotterdam. Het publiek kiest op die dag hieruit de winnaar die €10.000 ontvangt om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder in praktijk brengt. 

Winnaar 2017

Vorig jaar won Amsterdam de prijs met de inzending ‘Ontwerpen naar gebruik’. De spraakmakende infrastructurele innovaties van deze inzending, onder andere bekend geworden onder de namen ‘Friteszak’ en ‘Banaan’, hebben sindsdien veel belangstelling ondervonden uit binnen- en buitenland.

Inschrijven voor de Innovatieprijs – of een tip geven over een mogelijk kandidaat - kan tot en met 27 april 2018 via het formulier op de website van de Tour de Force: www.tourdeforce2020.nl/innovatieprijs2018.

 

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten