Met deze innovatie kunnen voetballers 900 balcontacten per kwartier trainen

Innovatie kan niet zonder creativiteit, wetenschap en ondernemingszin. Wat zijn de kansen voor het bedrijfsleven als het gaat om sportinnovatie? In de rubriek 'Sportinnovatief ondernemen' geven ondernemers en andere betrokkenen uit het bedrijfsleven hun visie. In aflevering 7: Joey van Mierlo, werkzaam bij EliteSkillsArena Benelux, die de voetbaltrainingsproducten ICON, Precision Wall en interactieve rebounders vermarkt in Nederland. “De voetbalsport staat niet bekend om zijn innovaties, maar deze nieuwe producten kunnen alle voetballers in Nederland helpen.”

Redactie 24 april 2018, 14:30

“Kinderen moet je op een andere manier uitdagen en stimuleren. Een vlak op de muur tekenen en schieten, dat doet niemand meer”, meent Van Mierlo. De producten waarmee hij en zijn werkgever ESA Benelux voet aan de grond in voetballand proberen te krijgen, bieden meer mogelijkheden voor jonge voetballers.

Bijvoorbeeld de ICON. Van Mierlo legt uit. “De speler staat in een interactieve arena met drukpanelen die de bal altijd terugkaatsen. Dat betekent dat een speler in een kwartier wel 900 balcontacten kan trainen. De ICON registreert de tijd en het aantal passes. Zo kan je je meten aan je eigen eerdere prestaties, je teamgenoten, maar ook aan bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo, die ook met deze methode getraind heeft.” Gerenommeerde voetbalinstituten als Barcelona en Liverpool maken in hun jeugdopleiding reeds gebruik van producten als ICON.

Komende zomer staat Van Mierlo met de ICON onder meer op de KNVB-voetbalkampen in Zeist. De trainingstool is een 'funactiviteit', zegt Martijn Ehlhardt coördinator voetbalkampen.

Van Mierlo ziet graag dat ook de Nederlandse clubs met trainingsmethoden als de ICON aan de slag gaan. Nadeel van deze innovaties is dat ze niet gratis zijn. Het woord “duur” wil Van Mierlo echter niet gebruiken. “Nu steken clubs vaak veel geld in salarissen bijvoorbeeld. Het is een afweging die ze moeten maken.”

Veel Nederlandse profclubs zijn vooralsnog kritisch. Maar technologie is, zegt de Tilburger, niet meer weg te denken uit de topsport. “De smartsuits zijn een goed voorbeeld hiervan. Of de video-analisten en video-scheidsrechters die je nu ook steeds vaker bij het voetbal ziet. Innovaties als de ICON en Precision Wall gaan een opmars maken in het voetbal in ook in Nederland zal men technologie moeten gaan toepassen om ontwikkeling van jeugdspelers te versnellen.”

Van Mierlo zou graag in contact komen met wetenschappers om meer onderzoek te kunnen doen naar de resultaten van trainen met onder andere de ICON. Hij is bereikbaar op joey@esabenelux.com.

Gerelateerd nieuws