Auteur: Redactie Sportinnovator
10-09-2018
Scholen moeten kinderen twee keer per dag een half uur laten sporten en bewegen. Dat adviseren de Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving vandaag in een rapport. De noodzaak van voldoende beweging werd eind vorig jaar al in kaart gebracht door MQ-Scan, dat de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs won. Een kwart van de basisschoolleerlingen bleek een onvoldoende te scoren op bewegingsvaardigheid.
‘Het is een dwingend advies aan de verantwoordelijke ministers. We zien meer bewegen namelijk als landsbelang’, zegt Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad. ‘Het is niet alleen gezond, kinderen gaan ook beter leren en de cognitieve vaardigheden nemen toe als je af en toe beweegt.’ Scholen hoeven op dit moment geen minimaal aantal uren sport en beweging aan te bieden. Als het aan de opstellers van het rapport ligt, wordt nu wettelijk vastgelegd dat schoolgaande kinderen twee keer een half uur per dag sporten en bewegen.
In juni bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 45 procent van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet voldoet aan de beweegrichtlijnen*. En dat heeft gevolgen, merkten de initiatiefnemers van het project MQ-Scan, dat de Sportinnovator Aanmoedigingsprijs won.
In 2017 ondergingen 16.000 kinderen van 6 tot 11 jaar de MQ-scan. Een kwart van hen scoorde onvoldoende op bewegingsvaardigheid. ‘Deze uitslag is schokkend’, stelde oud-judoka Ruben Houkes eind 2017 in de Telegraaf. Hij is één van de initiatiefnemers van het wetenschappelijk onderbouwde onderzoek naar de ontwikkeling van de motoriek bij kinderen. ‘Dit onderzoek bevestigt dat een groot deel van de jeugd een motorische achterstand heeft. Het is goed om nu voor het eerst keiharde cijfers en objectieve inzichten te hebben. Dat een kwart van de kinderen in ons land minder vaardig beweegt, is echt iets waar we ons zorgen over moeten maken.’
De MQ-scan is een parcours dat snel en simpel de motorische ontwikkeling van schoolkinderen in kaart kan brengen. Zo kunnen achterstanden eerder gesignaleerd worden en talenten vroeger herkend. De MQ Scan is ontwikkeld en gevalideerd in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Haagse Hogeschool. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie.
* De Beweegrichtlijn schrijft een uur matige inspanning per dag voor en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
Hoe houden we onszelf en onze leefomgeving gezond? Dat is de uitdaging waar diverse lokale, nationale en internationale overheden en professionals dagelijks voor staan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verricht onderzoek, adviseert en ondersteunt de overheid bij deze uitdaging.
Kenniscentrum Sport zet zich in voor de toepassing van praktische en wetenschappelijke kennis op het gebied van sport en bewegen. Met deze kennis kunnen we de economische en maatschappelijke impact van sport vergroten: de juiste kennis zorgt voor een snellere revalidatie of lager arbeidsverzuim, meer participatie van mensen met een handicap, goed geschoolde trainers en coaches of – voor topsporters – het kleine verschil tussen ‘wel of geen medaille’. En voor iedereen geldt dat verantwoord sporten en het voorkomen van blessures er voor zorgt, dat we gezond én met plezier (blijven) bewegen.
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.
Onderzoeksteam van het Hamstring Imaging Trial
The department of Human Movement Sciences performs research covering a broad spectrum of fundamental and applied work in human movement. The research is multidisciplinary; we combine physiology, psychology, mathematics and (bio) mechanics, and have an integrative and translational approach. Our research is mainly experimental, and focuses on the movement of man in relation to his surroundings and to the musculoskeletal system. This is to examine both the normal and the pathological functioning. In addition to the fundamental research we do research that focuses on the application of the knowledge we obtained, with the aim of optimizing mobility in for example sport and rehabilitation. Our research is largely funded by parties outside the university, such as NWO, STW, EU, and charities.
Het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten is een platform voor onderzoek en innovatie op het gebied van aangepast sporten. Samen met bedrijven, kennisinstellingen en sportbonden ontwikkelen wij producten en diensten voor sporters met een lichamelijke beperking.
Picoo ontwikkeld innovatief, interactief buitenspeelgoed. Winnaar van de Sportinnovator XL prijs 2016!