26-09-2017
Voor de Nationale Sportinnovatie Prijs 2017 worden vernieuwende ideeën voor de sport gezocht. Het indienen van een idee voor deze subsidieoproep kan tot 10 oktober 2017. Juryvoorzitter en Topteam-lid Martin Olde Weghuis, zelf ondernemer, roept met name ondernemend Nederland op om mee te doen .
Juryvoorzitter Martin Olde Weghuis ziet de subsidieoproep voor de Nationale Sportinnovator Prijs 2017 als een stimulans om na te denken over toekomst van (top-)sportend Nederland. "Een aantal technologieën in de sport komen natuurlijk uit de wetenschap, maar de diamanten zitten ook vaak bij bedrijven of particulieren. Het is belangrijk dat mensen daar over na gaan denken en dat willen we stimuleren door daar een prijs aan te verbinden." Voorbeelden van vindingen die een grote impact hadden, zijn natuurlijk de klapschaats voor schaatsers en de haaienhuid voor zwemmers.
Olde Weghuis benadrukt dat het daarbij om concrete ideeën moet gaan. In de jury worden die aan de hand van drie criteria getest: de technologie, de markt en de schaalbaarheid van het nieuwe product. "Als nog vijf jaar onderzoek nodig is dan hoort het niet bij onze oproep. Verder kijken we of de markt gereed is voor het idee en of het voor een betaalbare prijs op de markt gezet kan worden?"
"Een aantal technologieën in de sport komen natuurlijk uit de wetenschap, maar de diamanten zitten ook vaak bij bedrijven of particulieren." - Martin Olde Weghuis, juryvoorzitter Nationale Sportinnovator Prijs.
Met het thema Towards Tokio 2020 lijkt de subsidieoproep topsport-gerelateerd. Maar dat hoeft niet volgens Olde Weghuis. "Het kan van alles zijn. Uiteindelijk moet het leiden tot een product dat een positief effect heeft voor de sporter en voor de economie in Nederland. Het is echt een stimulans: denk eens na richting 2020, ligt er ergens een nieuwe klapschaats? "In de beoordeling kijkt de jury natuurlijk ook verder dan 2020. "Het idee moet de potentie hebben dat een bedrijf het kan omarmen. Er moet een zekere mate van continuïteit in zitten."
Olde Weghuis kijkt vanuit zijn achtergrond vooral naar de technologie. "Ik vind het belangrijk dat de technologie toepasbaar is en gereed is voor productie. De technologie moet dus echt uitontwikkeld zijn maar ik begrijp ook dat als je net in deze wereld zit het lastig is om al nagedacht te hebben over bedrijven die jouw idee kunnen produceren. Verder vind ik visie en passie belangrijk: Lig je 's nachts wakker van je idee ? Wat doe je bij tegenslag: opgeven of doorgaan?"
De onderwerpen waarop ingediend kunnen worden zijn: (Top)sport en bewegen, Sporter in beweging, Sporter in herstel en Sportdata. Per ingediend idee kan maximaal € 50.000,- worden aangevraagd.
Ga voor meer info naar: Sportinnovator.nl/Call
Hoe houden we onszelf en onze leefomgeving gezond? Dat is de uitdaging waar diverse lokale, nationale en internationale overheden en professionals dagelijks voor staan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verricht onderzoek, adviseert en ondersteunt de overheid bij deze uitdaging.
Kenniscentrum Sport zet zich in voor de toepassing van praktische en wetenschappelijke kennis op het gebied van sport en bewegen. Met deze kennis kunnen we de economische en maatschappelijke impact van sport vergroten: de juiste kennis zorgt voor een snellere revalidatie of lager arbeidsverzuim, meer participatie van mensen met een handicap, goed geschoolde trainers en coaches of – voor topsporters – het kleine verschil tussen ‘wel of geen medaille’. En voor iedereen geldt dat verantwoord sporten en het voorkomen van blessures er voor zorgt, dat we gezond én met plezier (blijven) bewegen.
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren.
The department of Human Movement Sciences performs research covering a broad spectrum of fundamental and applied work in human movement. The research is multidisciplinary; we combine physiology, psychology, mathematics and (bio) mechanics, and have an integrative and translational approach. Our research is mainly experimental, and focuses on the movement of man in relation to his surroundings and to the musculoskeletal system. This is to examine both the normal and the pathological functioning. In addition to the fundamental research we do research that focuses on the application of the knowledge we obtained, with the aim of optimizing mobility in for example sport and rehabilitation. Our research is largely funded by parties outside the university, such as NWO, STW, EU, and charities.
Het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten is een platform voor onderzoek en innovatie op het gebied van aangepast sporten. Samen met bedrijven, kennisinstellingen en sportbonden ontwikkelen wij producten en diensten voor sporters met een lichamelijke beperking.
We validate Innovations!
Noord Nederland is een broedplaats van kennisontwikkeling en innovaties op het gebied van sport en bewegen, revalidatie en gezond ouder worden. Er wordt in diverse netwerken samen gewerkt en er vinden veel mooie en goede initiatieven plaats op het gebied van sport- en bewegingsinnovaties. Zo is een nieuwe loopband ontwikkeld voor rolstoelgebruikers, worden er openbare ruimtes ingericht om sport en bewegen te stimuleren en wordt gewerkt aan softwaretools om wendbaarheid en tactiek van profvoetballers te monitoren. Het Sportinnovator Centrum biedt de mogelijkheid om de volgende stap te zetten met als focus om de samenwerking met het bedrijfsleven te intensiveren en het netwerk effectiever te gebruiken ten behoeve van innovaties met maatschappelijke en economische impact. Door het ontwikkelen en toepassen van innovaties wil het Centrum iedereen op zijn eigen bewegingsniveau optimaal laten presteren, waardoor iedereen meer, beter en langer kan bewegen en daardoor gezonder opgroeit en gezonder ouder wordt.