Nieuws Detail

'Startups zijn de nieuwe sportbonden'

Auteur: Redactie

15-11-2016

Op donderdag 3 november prikkelden meer dan 35 sport startups en groeibedrijven de ruim 300 bezoekers aan Sport Business Day in het Philips stadion. Na afloop was men het roerend met elkaar eens: ondernemers bepalen de toekomst van de sport. Deze conclusie onderstreept de resultaten van het onderzoek dat Sport eXperience in het voorjaar van 2016 hield onder 130 sport startups in Nederland.

Medium 582b241ecbc9d3009b4e5bcf a686fb29606638628391

Naast fantastische producten van onder andere Artinis, Cryoaction, Golod, Ockyz en Smartgoals werd duidelijk dat de meeste sport startups en groeibedrijven zich focussen op data en platforms. Deze jonge bedrijven zijn in staat om mensen bij elkaar te brengen zonder tussenkomst van club of bond. De opkomst van de ongeorganiseerde sport brengt mensen in beweging. Wanneer deze startups groeien met hun platforms, komen sportbonden die zich niet aanpassen in het nauw. Deze platforms maken het mogelijk om eenvoudig medesporters te vinden, die precies op het moment dat het uitkomt, willen tennissen of voetballen. De vraag is welke rol de bond dan speelt.

Het Deense Boblberg is met hun platform nu in staat om de inwoners van vijftien Deense gemeenten samen te laten bewegen. Volgens CEO Anders Staehr groeit zijn platform gestaag door in binnen- en buitenland. Vitabit zet kantoormedewerkers in beweging en Swappty verbindt sporters met elkaar met eenzelfde interesse. Vanuit Oekraïne maakt Smartsport het voor teams makkelijk om trainingskampen te boeken. CEO Ilya Popov geeft aan dat zij in de toekomst ook oefenwedstrijden kunnen organiseren.

De Nederlandse startups Fitmanager en Your Sports Pro maken de sport toegankelijker met hun sportaanbod. CEO Jacob Lau Larsen van het Deense Wannasport vertelt dat zijn bedrijf mensen in staat stelt om eenvoudig sportfaciliteiten te boeken zonder lidmaatschap. De startups ontwikkelen zich razendsnel en zetten de clubs en bonden onder druk.

Lees het volledige blog van Arno Hermans op SportNEXT.nl

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten