Subsidieoproep voor bedrijven geopend

Het naar de markt brengen van innovatieve producten in de sport, brengt voor ondernemers risico’s met zich mee. Vooraf worden vaak grote investeringen gevraagd, terwijl de baten nog achterblijven en de kans op succes niet zeker is. Het Topteam Sport wil met het programma Sportinnovator de ontwikkeling van innovaties stimuleren, zodat het bedrijfsleven met succes de stap naar de markt kan maken. Daarom is een subsidieoproep voor bedrijven geopend.

Redactie 22 november 2018, 09:30

Met de subsidieoproep voor bedrijven wil het Topteam Sport een aantal grote innovatieprojecten in de sport stimuleren. Het gaat daarbij om innovatieprojecten die de potentie hebben om zich in maximaal twee jaar zover door te ontwikkelen dat marktintroductie in zicht komt.

Wie komen in aanmerking voor de subsidieoproep voor bedrijven?

Deze oproep staat open voor een consortium van partijen met expertises die elkaar aanvullen. De verschillende partijen leveren samen de kennis en kunde die nodig is voor het innovatieproject. Binnen het samenwerkingsverband zijn bedrijven de hoofdaanvrager. De volgende partijen moeten in ieder geval binnen het samenwerkingsverband vertegenwoordigd zijn:

  • Een of meerdere bedrijven
  • Minimaal een kennisinstelling
  • Vertegenwoordiging vanuit de doelgroep


Thema’s subsidieoproep

De focus voor de subsidieoproep voor bedrijven ligt op de volgende drie thema’s:

  • Bewegen: gericht op technologische innovaties (o.a. games) om inactieve doelgroepen in beweging te krijgen
  • Materialen: gericht op methoden die bijdragen aan duurzame sportaccommodaties
  • Voeding: gericht op het verbeteren van uithoudingsvermogen en herstel van topsporters.

Opzet van de subsidieoproep

De subsidieronde bestaat uit twee fasen. In fase 1 kan een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd. Aanvragen hiervoor kunnen tot 8 januari 2019 worden ingediend. In fase 2 krijgen de meest kansrijke projecten uit fase 1 de mogelijkheid om de innovatie in een of twee jaar door te ontwikkelen met behulp van industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling.

Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?

  • Fase 1

In fase 1 kan maximaal 30.000,- euro worden aangevraagd voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie (minimaal 50% cofinanciering). Er is 300.000 euro beschikbaar.

  • Fase 2

Voor fase 2 kan maximaal 750.000 euro worden aangevraagd op een maximaal budget van 3 miljoen euro.

Samenwerking Sportinnovator-centrum

Samenwerking met een Sportinnovator-centrum in het consortium wordt door het Topteam Sport als een meerwaarde gezien. In een Sportinnovator-centrum werken partijen uit de sport, wetenschap, bedrijfsleven en overheden structureel samen. Sportinnovator-centra beschikken daarom over een relevant netwerk en kunnen de verbinding maken naar de sportpraktijk en de wetenschap. Daarnaast bieden sommige centra een uitgebreide test- of meetomgeving (‘Living Lab’) en kunnen zij een rol spelen in het verder verspreiden van opgedane kennis en ervaring binnen het project.

Gerelateerd nieuws