Nieuws Detail

Twee nieuwe Sportinnovator centra en 16 ideeën beloond

Auteur: Jacqueline Kroonenburg

21-11-2017

Van een snellere sportrolstoel tot een overkoepelend sport data center: zestien sportinnovatie-ideeën en twee nieuwe centra in het Sportinnovator systeem vormen de oogst van Sportinnovator in 2016. Het Topteam Sport heeft vandaag in Eindhoven met de toekenning van deze prijzen en subsidies verder gewerkt aan de opdracht van minister Edith Schippers van VWS: maak massa, leg focus en creëer rendement in sportinnoverend Nederland.

De awards werden uitgereikt tijdens het Nationale Sportinnovator Event XL in Eindhoven, in aanwezigheid van meer dan 300 bezoekers uit bedrijfsleven, wetenschap, sport en overheid.

Vier innovatieve ideeën hebben 30.000 euro ontvangen; nog 12 voorstellen kregen een aanmoedigingsprijs van 10.000 euro.  Een belangrijke rol is weggelegd voor twee nieuwe centra die de kritische blik van het Topteam Sport en ondersteunende experts hebben doorstaan: het Spor tData Center van de Universiteit van Leiden en TU Delft Sports Engineering. Per Sportinnovator centrum wordt maximaal 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2020.

Meer (internationale) ambitie nodig

In een eerdere subsidieronde eind 2015 zijn al twaalf centra, vijf projecten en tien ontwikkelaars van ideeën beloond. ZonMw voert het Sportinnovator programma uit en is verantwoordelijk voor de toekenning van de bedragen. Het Topteam Sport streeft naar een ecosysteem waarin sportinnovatoren via fysieke ‘hubs’ elkaar verder brengen en samen ook de blik over de grenzen richten. Zoals Maurits Hendriks, lid van het Topteam Sport het verwoordde: “We kunnen op het gebied van sportinnovatie alleen een rol van betekenis spelen als we aangehaakt zijn bij de rest van de wereld.”

“We zoeken nog meer naar het ‘wow’effect; sportinnovatoren zijn hier soms te bescheiden, ” aldus juryvoorzitter Martin Olde Weghuis. In totaal zijn 60 sportideeën ingediend voor de Nationale Sportinnovator Prijs. Veel lof ging uit naar de ontwikkeling van de Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen, een ‘prestatie van formaat’ , vergelijkbaar met de samenwerking in de astronomie of chemie voor een gezamenlijke onderzoeksagenda op lange termijn.

De winnende Sportinnovator ideeën

Categorie Begin innovatieketen – van idee naar prototype (alle benodigde bouwstenen zijn aantoonbaar aanwezig om binnen zes maanden van idee tot een werkend prototype/dienst te komen)

  • Een sensorbike die wielrenners sneller en veiliger door de bocht helpt. De besturing van de fiets verbetert zowel de afdaaltechniek en houdt ouderen langer veilig actief door de ontwikkeling van een actieve stuurondersteuning. Betrokken partijen: TU Delft, Team Giant Alpecin, Gazelle.
  • Het effectiever aandrijven van de sportrolstoel in het rolstoeltennis: dit concept, een nieuwe hoepel, kenmerkt zich door een vlakke ondersteuning van het racket en ondersteuning van de hand door twee gekromde vlakken die de contactoppervlakte van het racket en de hand vergroot. Betrokken partijen: KNTLB, Motion Matters, Amsterdam Rehabilitation Research Center | Reade, Haagse Hogeschool, DIDID.

In dit filmpje stellen deze prijswinnaars zich voor; ze krijgen ieder 30.000 euro.

Categorie Eind innovatieketen – van product naar de markt: de innovatie bestaan in de vorm van een schaalbaar product of dienst. De vermarkting van de innovatie is de volgende stap.

  • Picoo, een uniek interactief handheld buitenspeelgoed voor een actieve leefstijl van kinderen dat interactieve technologie combineert met traditioneel buitenspelen. Producent: Picoo BV
  • Smart Rings Toolbox, dat is ontwikkeld om juryleden (technologisch) te ondersteunen in een eerlijkere en objectievere beoordeling van de houdingstijd (‘Hold Time’) van kracht- en houdingselementen in een ringenoefening. Betrokken partijen:  Stichting InnoSportLab ’s-Hertogenbosch, Janssen-Fritsen, CTO Eindhoven, Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie

In dit filmpje stellen ook deze prijswinnaars zich voor; ze krijgen ieder 30.000 euro.

De nieuwe Sportinnovator centra

In 2016 zijn twee nieuwe centra opgenomen in het Sportinnovator ecosysteem:

  • Sport Data Center in Leiden dat data science expertise en services biedt voor sportonderzoek, sport partijen en bedrijfsleven. Betrokken partijen: data science disciplines van de Universiteit Leiden (Leiden Centre of Data Science) en de TU Delft (Delft Data Science), in combinatie met de sportwetenschappelijke disciplines van het Amsterdam Institute for Sport Science (AISS) en Sport Engineering Institute (SEI) van de TU Delft. Via het AISS is ook Amsterdam Data Science aangehaakt.

  • TU Delft Sports Engineering Institute dat met interdisciplinaire samenwerking en de toepassing van fundamenteel wetenschappelijke expertise, van meerwaarde is voor zowel de sportpraktijk als het aan de sport gerelateerde bedrijfsleven, en in de opleiding van nieuwe sports engineers. Betrokken partijen: NOC*NSF, Team Giant–Alpecin, Asics Adidas, Gazelle, Accell, Yalp, Motek en DSM

Per Sportinnovator centrum wordt maximaal 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de periode tot en met 2020.  Een Sportinnovator centrum is een ontmoetingsplaats waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samenwerken aan de ontwikkeling van rendabele innovaties in de sport. De centra maken deel uit van een samenhangend netwerk en vormen gezamenlijk het fundament van het Sportinnovator ecosysteem.

In dit filmpje stellen beide centra zich voor.

Lancering Sportinnovator platform

Het Sportdatavalley-platform en de Sportinnovator-website zijn samen gegaan in één platform, onder de naam www.sportinnovator.nl. Op het Sportinnovator platform vindt matchmaking plaats rondom kennis en innovatie in de sport. Daarnaast wordt gewerkt aan de landelijke opbouw van sportdata sets voor secundaire analyses en nieuwe toepassingen.

 

  Share

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Organisaties

Gerelateerde Projecten