Menu
Overzicht

2e Nationaal Sportinnovatie Diner

Hoe maken we sporten en sportief bewegen voor iedereen vanzelfsprekend? En welke systeembarrières kunt u helpen doorbreken?

Sportinnovator organiseerde op 7 november jl. voor de 2e keer het Nationaal Sportinnovatie Diner op het basketbalveld van Heroes Den Bosch in de Maaspoort. Onder leiding van host Barbara Barend kwamen 75 genodigden bijeen om met elkaar van gedachten te wisselen over de vraag hoe we tot een samenleving kunnen komen waarin voldoende sport en bewegen voor iedereen normaal en bereikbaar is. De gasten uit de sport- en beweegwereld, overheid/gemeenten, wetenschap/onderwijs, bedrijfsleven, zorg- en welzijnsorganisaties en verzekeraars werden ‘domeinoverstijgend’ met elkaar aan tafel gezet. Vervolgens werden gedachten en ideeën uitgewisseld over die gezonde samenleving waarin iedereen voldoende sport en beweegt. Welke systeemveranderingen zijn daarvoor nodig? Welke barrières moeten daarvoor worden overwonnen? En hoe kan samenwerking tussen verschillende sectoren daarin het verschil in maken?

Redactie 27 november 2024, 11:48

Sportinnovator stimuleert en begeleidt innovaties die sport en bewegen voor alle Nederlanders vanzelfsprekend en toegankelijk maken. Daarnaast houden we ons steeds meer bezig met systeeminnovatie. Dit houdt in dat we ons inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe structuren en grensverleggende denk- en werkwijzen rondom sport en innovatie.

“Bij innovatie doe je dingen slimmer en efficiënter; bij systeeminnovatie doe je dingen wezenlijk anders. Daarbij druk je op alle knoppen tegelijk: wetgeving, governance, financiering, infrastructuur, gedrag, sociale normen.”

Jan Rotmans, Captain of Transition

Jan Rotmans: welke cultuuromslag is nodig is voor een beweegtransitie? 

Tijdens het diner ging Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde en Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, in op de vraag welke cultuuromslag er nodig is om in Nederland tot een beweegtransitie te komen. 

Preventieve gezondheidszorg

Allereerst bepleitte hij de overgang van een curatieve naar een preventieve gezondheidszorg waarbij het voorkomen dat mensen ziek worden het uitgangspunt is. Hij benadrukte daarbij het belang van sport en bewegen als vanzelfsprekend en natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven van iedere Nederlander.

Doorbreken systeembarrières

Om daadwerkelijk tot een beweegtransitie te kunnen komen, moeten er volgens Rotmans verschillende systeembarrières doorbroken worden. Allereerst zou sport en bewegen vanuit de politiek in een sportwet verankerd moeten worden als publieke voorziening. Daarbij benadrukte hij het belang van consistent beleid en geduld. Mensen in beweging krijgen is een geleidelijk proces dat tijd kost. 

Systeeminnovatie

Om tot echte doorbraken te komen is volgens Rotmans een systeeminnovatie nodig. Een fundamentele omslag in denken, handelen en organiseren. “Bij innovatie doe je dingen slimmer en efficiënter; bij systeeminnovatie doe je dingen wezenlijk anders. Daarbij druk je op alle knoppen tegelijk: wetgeving, governance, financiering, infrastructuur, gedrag, sociale normen.”, aldus Rotmans. Ook benadrukte hij het belang van domein-overschrijdende samenwerking tussen de verschillende sectoren.

Gideonsbende

Om deze doorbraken te realiseren moeten er volgens Rotmans doorbraakcoalities komen van partijen die willen en kunnen. Kleine groepen strijdbare veranderaars met lef en doorzettingsvermogen die elkaar qua kennis en kunde aanvullen. Een Gideonsbende met vrijheid en mandaat. Rotmans: “Echte doorbraken ontstaan door mensen die dingen doen die je eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden.”

Bent u geïnteresseerd in de gehele presentatie van Jan Rotmans? Mail dan naar info@sportinnovator.nl.

Triple ThreaT

Hoe je in de praktijk bestaande structuren en barrières doorbreekt, liet Okrah Donkor zien. Met zijn stichting Triple ThreaT is het hem gelukt om een positieve omgeving voor jongeren te creëren, waarbij zij de mogelijkheid krijgen om hun volledige potentie te benutten. Door de elementen sport, cultuur en lifestyle in te zetten als middel, helpt Triple ThreaT jongeren op hun pad naar zelfredzaamheid. Met zijn succesvolle stichting weet Okrah doelgroepen te bereiken die anders achter dreigen te blijven.

Kopgroep wethouders

Marianne van der Sloot, wethouder Sport van ’s-Hertogenbosch en lid van het Topteam Sportinnovator vertelde over haar initiatief om een landelijke kopgroep van wethouders bij elkaar te brengen die meer verbinding tussen sport en bewegen en andere beleidsterreinen willen. Bestuurders die inspireren en durven te innoveren om de bewegingsarmoede in ons land aan te pakken. 

Fitraces 

Algemeen directeur van NL Actief Ronald Wouters vertelde over de oprichting van de Nederlandse Fitnessbond (NLFB) waarmee een belangrijke stap wordt gezet in de richting van de verdere professionalisering en popularisering van Fitraces als sport. De nieuwe sportbond heeft de ambitie om Fitraces binnen acht tot twaalf jaar internationaal erkend te krijgen als Olympische discipline.

Oproep 

De avond werd afgesloten met de oproep van Sportinnovator aan alle aanwezigen om zich in te blijven zetten voor een gezonde samenleving en via innovatieve samenwerkingen een bijdrage te leveren aan de benodigde beweegtransitie. Wilt u meepraten met Sportinnovator over dit onderwerp? Neem dan contact op met info@sportinnovator.nl.

Gerelateerd nieuws