Menu
Overzicht

Betaald voetbal brengt inwoners van aandachtswijken in beweging; twee projecten gaan van start

De projecten ‘Van supporter naar sporter: samen fit in de wijk’ en ‘Samen sterker met BVO’s in de wijk’ zijn de winnaars van de subsidieoproep ‘Bewoners aandachtswijken in beweging via de kracht van betaald voetbal’. Met deze subsidieoproep wil Sportinnovator in samenwerking met ZonMw en CLICKNL bestaande innovatieve projecten van Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) versterken en opschalen. De interventie moet zich vooral richten op volwassenen uit aandachtwijken die weinig bewegen en sporten. Beide projecten ontvangen circa 164.000 euro subsidie.

Redactie 13 januari 2025, 14:32

De aanvraag moest worden ingediend door een samenwerkingsverband van minimaal twee Betaald Voetbal Organisaties, een onderzoeksorganisatie en de Eredivisie CV. De deelname van een ontwerpbureau, gemeenten en maatschappelijke instellingen was een pré. Ook moest de doelgroep nauw betrokken zijn. 

Met de subsidie wordt een succesvolle innovatieve aanpak versterkt en vervolgens ook ingevoerd op andere plekken. De helft van het totale projectbudget bestaat uit subsidie en de andere helft wordt door de partners zelf ingebracht. De projectperiode van de subsidie is twee jaar. 

Over de projecten

Van supporter naar sporter: samen fit in de wijk

Feyenoord, RKC, FC Dordrecht, Hogeschool Rotterdam, Afdeling Buitengewone Zaken, Eredivisie CV.

Het Fanactive programma richt zich op volwassenen met een lage sociaal-economische positie uit wijken in Rotterdam, Waalwijk en Dordrecht. Via de fans van de voetbalclubs Feyenoord, RKC Waalwijk en FC Dordrecht wil het consortium de wijkbewoners bereiken en deelnemers werven, waarbij bekende spelers als rolmodellen worden ingezet. Dit project legt de nadruk op ‘community building’ met groepsactiviteiten in zowel het stadion als de wijk. Het doel is een duurzame en gezonde verandering in de levensstijl van de deelnemers en hen actiever te maken. Het programma biedt naast sport ook workshops over voeding, stress en gedragsverandering, met de focus op blijvende sociale cohesie en beweging na afloop van het traject.

Samen sterker met BVO’s in de wijk

Feyenoord, FC Groningen, Hogeschool Rotterdam, Afdeling Buitengewone Zaken, Eredivisie CV.

Dit project richt zich op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van volwassenen in wijken met een lage sociaal-economische positie in Groningen en Rotterdam. Het consortium streeft ernaar meer inwoners in beweging te krijgen door het succesvolle 'living lab'-programma uit te breiden en af te stemmen op de specifieke behoeften van de lokale gemeenschappen. Het project is van grote waarde voor de bewoners, omdat het hen ondersteunt bij het verbeteren van hun leefstijl met beweging en bij het versterken van sociale relaties binnen de gemeenschap. 
Het doel is om via co-creatie een programma te ontwikkelen dat de doelgroep in beweging brengt, in de breedste zin van het woord. Het programma wil een duurzame verandering in de leefstijl van de wijkbewoners teweegbrengen. Het consortium gaat in gesprek met bewoners om hun wensen en uitdagingen te begrijpen en op basis daarvan op maat gemaakte beweegprogramma's te ontwikkelen. Deze programma's worden uitgevoerd in samenwerking met lokale organisaties.

Gerelateerd nieuws