Menu
Overzicht

Brit wil met zitsnowboard Twinrider naar de Paralympische Spelen

Bij de Paralympische Spelen in Pyeongchang is snowboarden op dit moment alleen mogelijk voor atleten die kunnen staan. De oplossing bestaat al dankzij de Twinrider van Gina van der Werf, waarvoor ze in 2016 een Sportinnovator-award ontving. Met de Brit Marc Francis heeft ze een goede ambassadeur die de afgelopen week ook volop in de media kwam. Over zijn ambitie is hij duidelijk: hij wil als zitsnowboarder naar de Paralympische Spelen.

Redactie 15 maart 2018, 10:00

De Twinrider is het eerste zitsnowboard in de wereld voor mensen met een dwarslaesie. Gina van der Werf kwam op dat idee toen ze in haar 'Adaptive Snowboardles' in Canada een jongen had die in een rolstoel zat en graag wilde gaan snowboarden. Hij had alleen te weinig kracht om het langer dan twee bochten vol te houden. Terug in Nederland besloot ze een snowboard te ontwikkelen met een kuipje, dat naar de hakken en tenen kant van het board kan leunen. De knieën en voeten zitten tegen speciale steunen. Met de handgrepen kunnen ze het board besturen.

Naar de grote wintersportlanden

In 2016 ontving Van der Werf voor haar Twinrider-project een Sportinnovator Aanmoedigingsprijs om het product verder de markt op te brengen. Bij een grote wintersportbeurs merkte ze dat bij de grote wintersportlanden als Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland nog veel scepsis en conservatisme heerst. "Mensen reageren enthousiast, maar komen dan toch snel op het punt dat het meer topsport gericht moet zijn."

Model voor gevorderden

Van der Werf richtte zich met de Twinrider in principe op beginners, maar inmiddels heeft ze haar focus verbreed. "Het is natuurlijk nog mooier als je een hele productlijn kan hebben met daarin ook een model voor gevorderden. Samen met een afstudeerder werktuigbouwkunde aan de TU Delft werken we nu aan de vering voor dat model. Zij heeft bijvoorbeeld ook gekeken hoe dat bij zitski's werkt."

"Om meer beginners te krijgen die er mee aan de slag gaan heb je een aantal topsporters nodig die er heel hard mee gaan." - Gina van der Werf (Twinrider).

Topsporters nodig

In een eerder onderzoeksproject van de TU Delft werd ook gekeken naar een zelfstandigere oplossing voor de skilift. "Door het board een kwartslag te draaien kan iemand met de Twinrider ook zonder problemen zelfstandig de lift nemen." Komende zomer wil ze dat product voor gevorderden afronden. Zo verschuift ze met haar innovatie van breedtesport naar topsport. Uiteindelijk hoopt ze dan ook juist weer bij de brede doelgroep terug te komen. "Om meer beginners te krijgen die er mee aan de slag gaan heb je een aantal topsporters nodig die er heel hard mee gaan."

Britse ambassadeur

Met de Brit Marc Francis heeft ze bijvoorbeeld al een goede ambassadeur. Voor de 37-jarige Francis, die door een auto-ongeluk tot zijn borst is verlamd, was de Twinrider de ideale uitvinding. Hij probeerde eerder al de zit-ski uit, maar doordat zijn lichaam links zwakker is dan rechts werd sturen lastig. Op de indoorpiste van Hemel Hempstead net buiten Londen oefende hij al fanatiek met de Twinrider. "Hij kan al zelfstandig bochtjes maken", zegt Van der Werf.

Wedstrijdambities

Francis heeft veel te danken aan zijn instructeurs van Diability Snowsport UK (DSUK), die de Twinrider ook hebben omarmd. Van der Werf: "Britten staan toch ook wat meer open voor nieuwe dingen. Ze hebben daar nu ook al een kindermodel van de Twinrider staan." De Brit wil duidelijk meer dan alleen rustig bochtjes maken met zijn Twinrider. "Hij heeft de ambitie om ook echt wedstrijden te gaan doen. Daarom willen we de meer gevorderde snowboard ook voor hem bouwen."

Freestyle snowboarden

In een interview met The Guardian sprak hij ook al over Paralympische ambities. Hij hoopt dat snowboarden voor mensen met een dwarslaesie mogelijk wordt binnen een nieuwe Paralympische-categorie. In eerste instantie denkt hij aan de snowboardcross, maar stunts in de halfpipe of big air sluit hij niet uit. "Mijn plan is om voor freestyle snowboarden te gaan."

De stap naar de VS

Daar is nog een lange weg voor te gaan. Van der Werf wil daarom op termijn de stap naar de VS en Canada maken. "In Canada is ook meer aandacht voor snowboarden. Het is alleen in de VS en Canada als buitenlands bedrijf een lastig verhaal met de aansprakelijkheid en verzekeringsmaatschappijen." Samen met Sports and Technology kijkt ze nu al met een aantal bedrijfjes die de Amerikaanse markt op willen om dat probleem gezamenlijk te tackelen. "Bedrijven of partners die geïnteresseerd zijn om te investeren en samen met mij die stap naar de VS te zetten, kunnen zich natuurlijk melden bij mij."

Meer info:

Gerelateerd nieuws