Voor het eerst in Nederland is een Sports Tech Campus ontstaan waar sport, vitaliteit, innovatie en ondernemerschap samenkomen. Ondanks de coronacrisis wisten initiatiefnemers Arno Hermans (van Sport experience) en Marcel de Visser (van Vitaal Breda) de opening van de Sports Tech Campus te realiseren in het voormalig BUAZ-gebouw in Breda. Inmiddels is ook het Deense HallMonitor neergestreken op de STC. Een testopstelling is te bewonderen onder de rook van station Breda.
HallMonitor is een systeem dat realtime vastlegt hoe druk het is op bepaalde plekken. Dat kan, zoals de naam al zegt in een gang zijn, maar ook bijvoorbeeld in sportaccommodaties. Ideaal voor sportaccommodaties nu er gezien de uitbraak van Covid-19 limieten zijn aan het aantal mensen dat aanwezig mag zijn in bepaalde sportlocaties.
Het bedrijf HallMonitor is zeer sterk aanwezig in Denemarken en levert zijn oplossing in heel Europa, hetzij rechtstreeks, hetzij via zijn partners. Sport eXperience werkt inmiddels samen met HallMonitor om de markt in de Benelux te bedienen.
Hoe werkt HallMonitor?
De HallMonitor heeft meerdere units op de muren hangen van de ruimten waarvan de drukte wordt geanalyseerd. Ieder half uur wordt er een foto genomen, die naar het systeem wordt gestuurd ter analyse. De unit die de foto maakt, heeft een eigen mobiele netwerk, waardoor er alleen een stroomaansluiting nodig is om de betreffende foto te verzenden.
De software van HallMonitor telt automatisch hoe veel mensen er aanwezig zijn in de ruimte en wist vervolgens de foto die is gestuurd direct weer. Dit in verband met de privacy van de aanwezigen. Alleen de data en een geblurde foto blijven in het systeem aanwezig ter vergelijking.
Vervolgens is in de 'Online reporting tool' voor de gebruiker terug te zien hoe de bezetting was op verschillende momenten en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van elkaar. Naast het feit dat de gebruiker zelf deze informatie kan bekijken, is het ook mogelijk deze per e-mail toegestuurd te krijgen.
Drie duidelijke voordelen
Volgens de ontwikkelaar zijn er direct drie voordelen te bespeuren voor de gebruiker. Het versterkt namelijk de dialoog tussen sportverenigingen, voorzieningen en de gemeente. Dan wordt gedoeld op het gebruik en de distributie van sportvoorzieningen.
Daarnaast is het administratief allemaal duidelijker: er is meer inzicht in hoe vaak de faciliteit wordt gebruikt en hoe er een betere invulling kan worden gegeven aan trainingsmomenten. En het creëert een grotere database van gegevens om te overleggen aan investeerders en/of gemeenten, om ze te laten zien dat een eventuele investering nodig is.
Voor wie nieuwsgierig is naar de Hallmonitor: Sport eXperience heeft een testopstelling staan op de Sports Tech Campus te Breda.