Een windtunnel met zeepbubbels, een schaatspak met een hybride onderbeen en trainen in een hoogtekamer: bij Innovatielab Thialf en drie andere Sportinnovator-centra te weten Sports Engineering Institute (TU Delft), Sport Data Center (Universiteit Leiden) en Sport Science & Innovation Groningen hebben ze bepaald niet stilgezeten in aanloop naar de Olympische Winterspelen die op 4 februari in Beijing van start gaan. Er wordt veel verwacht van de 30 mannen en vrouwen die op de langebaan en bij het shorttrack voor Nederland gaan strijden om goud, zilver en brons. Maar de krachtsverschillen binnen de wereldtop zijn miniem. Behalve talent en eindeloos veel trainingsuren, speelt ook innovatie een steeds belangrijker rol in de jacht op een medaille. Een overzicht van zes unieke innovaties die voor de Nederlandse schaatsers in Beijing het verschil kunnen gaan maken.
Ring of Fire
Een mobiele windtunnel gevuld met kleine zeepbellen van helium. In tegenstelling tot een statische windtunnel, gaat de schaatser met hoge snelheid door de tunnel en brengt zo de zeepbellen in beweging. Laserstralen lichten de bubbels aan en high-speed camera’s brengen de exacte luchtstroom rond de bewegende sporter in beeld. Een ideale lichaamshouding betekent de minste luchtweerstand.
Partners: TU Delft, TeamNL, KNSB en Innovatielab Thialf
Meetschaats
De Meetschaats, winnaar van de Nationale Sportinnovator Prijs 2020, levert coach en schaatsers feedback over de techniek van de schaatsbeweging en geeft via sensoren gedetailleerd inzicht in het samenspel tussen voet, ijs en schaats.
Partners: Sport Data Center (Universiteit Leiden), VU Amsterdam, Viking, KNSB en Innovatielab Thialf
Hoogtekamer voor relay-shorttrackers
Een hoogtekamer is op zich niet nieuw. Shorttrackers die een loodzware sprinttraining in een hoogtekamer doen wel. Op basis van wetenschappelijke kennis heeft de nationale shorttrack selectie van Jeroen Otter een innovatieve trainingsmethode uitgeprobeerd in de hoogtekamer. Mogelijk brengt dit de shorttrackers net dat beetje extra voor meer medailles.
Partners: KNSB, Topsport Topics, NOC*NSF, Topsport NOORD en Innovatielab Thialf
Aerodynamische schaatspakken
Elke Olympische cyclus wordt er hard gewerkt aan de meest aerodynamische pakken. De Olympische schaatspakken zijn gemaakt van stoffen met de minste luchtweerstand. De innovatie zit deze keer met name in het hybride onderbeen waarin verschillende materialen gecombineerd worden.
Partners: TU Delft, TeamNL, KNSB, Sportconfex
Coach in control
Een online dashboard waarmee informatie over de trainingsbelasting van een schaatser op een effectieve en toegankelijke manier wordt doorvertaald naar de juiste trainings-aanpassingen. Een unieke tool om de balans tussen belasting en belastbaarheid te monitoren. Met kennis uit de topsport, die binnenkort ook toepasbaar is in de breedtesport.
Partners: Innovatielab Thialf, Hanzehogeschool Groningen, SSIG
Big-data analyse
Het Sport Data Center identificeert trends in grote datasets en probeert uitschieters in prestatie te verklaren en te voorspellen. Door een langdurige samenwerking met Jumbo-Visma topcoach Jac Orie en een sterke dataset van topschaatsers is er unieke kennis ontstaan die individueel toepasbaar is en kan bijdragen aan de medaillekansen. De kennis wordt o.a. gebruikt voor het bepalen van een ideale taper periode (de laatste dagen/weken voor een wedstrijd) of de beste timing voor zware trainingen.
Partners: Sport Data Center (Universiteit Leiden) en Jumbo Visma
De innovaties zijn ontwikkeld vanuit een samenwerkingsverband van de volgende Sportinnovator-centra: Innovatielab Thialf, Sports Engineering Institute (TU Delft), Sport Data Center (Universiteit Leiden) en Sport Science & Innovation Groningen. Sportinnovator is een programma van het ministerie van VWS en heeft als doel sportinnovatie in Nederland te stimuleren.
Uitgebreide achtergrondartikelen over de innovaties zijn te vinden op Sportinnovator.nl.