Menu
Overzicht

Door NOC*NSF opgedane kennis voor Spelen komt goed van pas in ziekenhuizen

De Olympische Spelen van 2020 gaan officieel niet door, maar worden verplaatst naar 2021. Veel voorbereidingen vallen daardoor in het water. Maar ondanks dat, zijn de voorbereidingen niet voor niets geweest. Kennis opgedaan door het NOC*NSF op het gebied van het reguleren van lichaamstemperatuur komt tijdens de uitbraak van het coronavirus goed van pas.

Redactie 25 maart 2020, 15:14

Een van de manieren om lichaamstemperatuur te reguleren, is door middel van het gebruik van koelvesten. Nederlandse olympiërs zouden deze in Tokio gaan gebruiken, maar dat gaat dit jaar niet door. In plaats daarvan worden de vesten door NOC*NSF uitgeleend aan een aantal ziekenhuizen waar momenteel coronapatiënten worden behandeld.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch informeerde als eerste bij de nationale sportkoepel. Niet direct voor de koelvesten, maar wel voor informatie over presteren in hitte. Dat komt doordat het personeel lange diensten draait in warme beschermende pakken die moeten voorkomen dat zij het virus oplopen tijdens hun werkzaamheden.

Voorbereiding vier jaar geleden
De voorbereiding door het NOC*NSF op de extreem warme temperaturen in Japan was al een tijd aan de gang. In 2016 werd er begonnen aan het project dat de naam 'Thermo Tokyo: beat the heat' meekreeg. Het doel was om manieren te vinden om de lichaamstemperatuur van sporters te verlagen.

De volkskrant sprak met Maarten Moen, sportarts bij NOC*NSF. Hij legde de koppeling tussen het afkoelen van atleten of artsen ook. ‘Als je lange diensten draait in die pakken en je wordt aan de warmte blootgesteld, verlies je veel vocht. Je presteert daardoor minder en moet ervoor zorgen dat je je kerntemperatuur weer naar beneden krijgt. Wij weten precies hoe je daarmee om moet gaan, omdat we jaren bezig zijn geweest met de voorbereiding op Tokio.’

Hoe ga je er dan mee om?
De vraag is dan ook hoe het koelvest het beste kan worden gebruikt. Want het is niet een kwestie van in de vriezer gooien om hem daarna aan te trekken. Ziekenhuizen hebben informatie gekregen over hoe lang het vest in een ijsvak moet liggen en ook hoe er kan worden gemeten of er door de gebruiker te veel vocht wordt verloren. ‘We hebben de instructies omgevormd naar ziekenhuistaal. Stel je bent hockeyer en komt bij een wissel aan in de dug-out, dan trek je even zo’n vest aan om af te koelen. Nu gaat het om zorgpersoneel. Heb je pauze, trek dat vest dan even aan en blaas een kwartiertje uit. Dan kun je daarna weer optimaal presteren.’

Lichaamsgewicht
Ook lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het monitoren van vochtverlies. Daarom wordt zorgmedewerkers aangeraden zich voor- en na een dienst te wegen zodat duidelijk is hoe veel vocht er is verloren. ‘Als je weet wat je zweet, weet je ook hoeveel je ongeveer moet drinken’, aldus Maarten Moen.

Andere ziekenhuizen
Naast het Jeroen Bosch Ziekenhuis, kunnen ook andere ziekenhuizen rekenen op de steun van het NOC*NSF. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met nog zes andere ziekenhuizen, waar al materiaal aan is geleverd, of naartoe onderweg is. Denk daarbij niet alleen aan de koelvesten, maar er worden ook slushpuppiemachines aangeleverd die water met stukjes ijs maken. Moen: ‘We gaan door tot de voorraad op is. Dit is het minste wat we kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan deze crisis. Of we ze ook terug krijgen van de ziekenhuizen als dit voorbij is? Dat is niet vastgelegd, maar is wel de bedoeling.’

Het project Thermo Tokyo is gefinancierd door ZonMw.

Gerelateerd nieuws