Menu

FC Urban bedient ongebonden voetballer met Netflix-model

Steeds meer sporters willen zonder verplichtingen van een club sporten. Voor de ongebonden voetballer heeft de Nederlandse start-up FC Urban een formule bedacht die blijkt te werken: het Netflix-model voor de sport. Voetballen wanneer je wilt en waar je wilt. Op het dak van een hotel of in de Amsterdam RAI. FC Urban maakt het mogelijk. "Onze droom is ooit wedstrijdjes te organiseren in Central Park in New York."

Redactie 28 februari 2018, 10:00

Kees Lohman voetbalde jarenlang in clubverband, maar de laatste jaren merkte hij dat het steeds lastiger werd om doordeweeks te trainen en in het weekend wedstrijden te spelen. Dat moest anders kunnen. Samen met Joep Lamme richtte hij daarom FC Urban op, voor voetballers die zonder de verplichtingen van het clubvoetbal willen voetballen wanneer het hen uitkomt.

Scheidsrechter tot teamindeling

FC Urban is er speciaal voor mensen die nog graag tegen een balletje trappen, maar geen zin hebben in de verplichtingen van elke zondag moeten voetballen. Lid worden kost €9,99 per maand. Voor dat bedrag regelt FC Urban vrijwel alles. Van een bal tot de doelen. En van de scheidsrechter tot de teamindeling. "We werken met Urban Masters, een soort scheidsrechter die op locatie alles verzorgt. Ze zetten het veld uit, leggen de spelregels nog eens uit, houden de score bij en begeleiden de wedstrijd", zegt Lohman.

Persoonlijke statistieken

Een ander belangrijk aspect van de Urban Master is dat hij ook persoonlijke statistieken van alle spelers invult. "We houden precies bij wie er scoren en of je verliest of wint. Op die manier ontstaat er een leaderboard. Ook kun je jezelf een cijfer geven van 1 t/m 10 als je je aanmeldt en de Urban Master beoordeelt of dat enigszins correspondeert met je kwaliteiten. Het leaderboard en het individuele cijfer zijn de twee graadmeters als we de teams gaan indelen."

Technologie

Door slim gebruik te maken van de hedendaagse technologie hoopt Lamme huidige leden te behouden en nieuwe leden aan te trekken. "Bepaalde persoonlijke overzichten worden automatisch gegenereerd. Als lid krijg je een overzicht van het aantal gemaakte goals, gewonnen wedstrijden en het aantal calorieën dat je hebt verbrand."

On-demand

FC Urban is niet de enige partij in Nederland die het oude lidmaatschap model loslaat. Zo biedt Kicks – een initiatief van de KNVB – voetballiefhebbers de mogelijkheid serieus te voetballen bij een lokale club op het moment dat het jou uitkomt.

FC Urban is in april 2017 van start gegaan en inmiddels zijn er 1300 aanmeldingen. Het aantal betalende leden groeit gestaag. "Er wordt nu bijna elke dag wel ergens gevoetbald. Vooral dankzij mond-op-mond-reclame is het aantal aanmeldingen heel hard gegroeid. We hebben nog weinig aan marketing uitgegeven. We promoten onszelf voornamelijk via social media. Daarnaast delen we ook regelmatig flyers uit bij evenementen."

We zijn altijd op zoek naar unieke spots waar je normaal gesproken niet sport, of die je nog niet kent. Voorlopig focussen we ons op Nederland en de sport voetbal. - Kees Lohman (FC Urban).

Ambitieus

Met de rijzende populariteit van Urban Sports, de opkomst van het on-demand-model, zoals we dat kennen van Netflix en Spotify, en de trend dat we liever buiten sport (in groepsverband) dan binnen, lijkt de weg naar succes open te liggen voor FC Urban.

De oprichters van FC Urban, Joep Lamme en Kees Lohman, zijn dan ook ambitieus. Er kan al op bijzondere locaties als stadsparken en in de RAI Amsterdam worden gevoetbald, maar ze willen meer. "We zijn altijd op zoek naar unieke spots waar je normaal gesproken niet sport, of die je nog niet kent. Voorlopig focussen we ons op Nederland en de sport voetbal. Wie weet waar het toe leidt. Onze droom is ooit wedstrijdjes te organiseren in Central Park in New York."

Lees het hele artikel op SportNEXT.nl

Gerelateerd nieuws