Hoe is het nu met? De e-Cooker® van IXL
In 2016 won IXL de Sportinnovator aanmoedigingsprijs voor de e-Cooker. Het idee: een nieuwe, gezondere manier van voedselbereiding door middel van koken in een apparaat dat elektrische pulsen afgeeft. Inmiddels kijkt IXL uit naar de volgende validatieperiode en zijn er dromen van een intrede op de thuismarkt. In deze serie vragen we de winnaars van de prijs hoe het er inmiddels voorstaat met hun innovatie.
De innovatie van IXL is e-Cooking: een nieuwe kooktechniek. Met e-Cooking-technologie is een geheel nieuwe manier uitgevonden, waarmee bereiding van voedingsmiddelen eenvoudiger en beter kan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van pulserende elektrische velden (PEF) waarbij gelijktijdig twee effecten worden benut: elektroporatie en Ohmse verhitting.
Er wordt gebruik gemaakt van kort pulserende elektrische velden die invloed hebben op celwanden en die daarnaast zorgen voor een homogene en milde verhitting, die ontstaat in het product en in de bouillon (of saus). Vlees- en visgerechten, en ook groentes, kunnen nu met behulp van e-Cooking worden bereid op lage temperatuur (50 - 95°C) en zeer snel (enkele minuten), waardoor de eiwitten en andere voedingsstoffen zo min mogelijk worden beschadigd en daardoor optimaal benut kunnen worden.
Het Sportinnovator-centrum Papendal biedt ideale mogelijkheden om e-Cooking-gerechten in de praktijkomgeving te ontwikkelen en te testen bij topsporters. Daar wordt projectmatig met de e-Cooker gewerkt. Hans Roelofs, bedenker van de e-Cooker: ‘Sporters hebben grote behoefte aan gezonde voeding op het juiste moment. Zij lopen voorop op het gebied van innovaties in voeding. De e-Cooker heeft als voordeel dat er geen nadelige stoffen zoals bij bakken en braden, ontstaan bij het koken. De e-Cooker biedt ook de mogelijkheid om on demand, op basis van individuele eisen, eten klaar te maken.’
Sporters zijn dus een belangrijke testdoelgroep voor e-Cooking, maar een beetje atleet zit natuurlijk niet dag in, dag uit op Papendal. Sporters zijn vaak op pad en zijn daardoor vaak afhankelijk van wat het hotel aanbiedt. Sinds het winnen van de sportinnovatorprijs, ontwikkelen Roelofs en collega’s momenteel ook een soort reiseditie. ‘We zijn nu een apparaat aan het ontwikkelen die meerdere soorten voedsel kan bereiden. Nu is het nog óf vlees en vis, of groenten. De volgende stap is dat we een unit ontwikkelen die het allemaal kan en dat die mee kan in de koffer van sporters.’
Na de eerste succesvolle validatie van e-Cooking bij (top)sporters richt Roelofs zijn pijlen op een vervolgvalidatie bij sporters, maaltijdbereiders voor onder andere ziekenhuizen en instellingen, cateraars, (bedrijfs)restaurants en horeca.
Naast alle professionele aandacht en het winnen van de Innovation Award 2017 Startup Showcase van de Smart Kitchen Summit (oktober 2017 in Seattle), wordt de interesse van de thuiskok steeds vaker en luider gehoord. Wanneer kan de e-Cooker thuis gebruikt worden? ‘Ook voor deze groep wordt een validatieproject gestart. Naar schatting praten we over de tweede helft van 2019. Een echte grote thuismarktintroductie wordt pas over 3 tot 5 jaar. Deze tijd is nodig omdat het een radicale innovatie betreft. Het is echt nieuw en geen verbetering van een bestaande methode.’