Hoogtepunten van het Sportinnovator Event XL
"Een beetje sneeuw houdt de sportinnovatoren van Nederland niet tegen!", twitterde Harmen Bijsterbosch van Innosportlab Sport&Beweeg. Ondanks code rood en hevige sneeuwval waren afgelopen maandag 150 geïnteresseerden in sportinnovatie naar het Cars Jeans Stadion in Den Haag gekomen voor het Sportinnovator Event XL.
"Maak vooral veel aantekeningen over ideeën die je vandaag hoort", zei Harry van Dorenmalen in zijn openingswoord. Met die woorden spoorde de voorzitter van het Topteam Sport de bezoekers van het congres aan om vooral veel inspiratie op te doen bij de verschillende sprekers en parallelsessies.
"Innovatie bestaat niet"
Dat kon gelijk goed met de eerste keynote-spreker Noud van Alem. Hij werkte als marketeer onder andere bij Uber en Google en is nu als partner bij RevelX betrokken bij het laten groeien van start-ups. In zijn presentatie stelde hij dat innovatie niet bestaat. "Naar mijn idee is innovatie niets meer dan een 'remix' van bestaande ideeën." Het gaat volgens hem bij innovatie ook om continu blijven experimenteren. "Je begint ook nooit bij het eindproduct. Bij Google gebeurt heel veel in bèta-vorm, daardoor kunnen ze snel een product lanceren dat nog niet af is. Dan leer je snel in de praktijk."
Showcase Innovatielab Thialf
In het programma waren ook twee showcases van samenwerking op het gebied van sportinnovatie opgenomen. Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf, en Alexander Bloemers, CEO van de Imbema Groep, vertelden over het succes van hun samenwerking. Volgens Bloemers is het vooral belangrijk om geen geheimen te hebben. "Laat de muren zakken en dan vind je elkaar snel genoeg. Er is voor veel bedrijven snel een raakvlak met sport te vinden. Doordat wij muren laten vallen kunnen we ook meer rendement uit de samenwerking halen."
Showcase Gouden Standaard
De andere showcase ging over de Gouden Standaard, het data-project waarbij de KNVB, het Sport Data Center en Sportinnovator samenwerken. Peter Blangé onderstreepte daarbij de conclusies van het data-onderzoek tijdens het EK vrouwenvoetbal: de Oranje Leeuwinnen waren in topvorm. De prestatiemanager ging ook nog in op de rol van data in de toekomst bij het voetbal. "De toegevoegde waarde van data gaat veel bepalen in de spelwijze. Wetenschappers als Joost Kok van het Sport Data Center zullen daarom dichter op de technische staf zitten."
Parallelsessies
Over de dag verspreid waren rondes met parallelsessies waarbij in het museum en de business lounges van het stadion van ADO Den Haag dieper in werd gegaan op thema's als voeding, datascience en vitaliteit. Harmen Bijsterbosch van InnoSportlab Sport&Beweeg leidde bijvoorbeeld een sessie over 'vital cities': het stimuleren van bewegen in de openbare ruimte. Daarbij werd onder andere het project Proeftuin Licht in Eckhart toegelicht: een slimme beweegroute in de Eindhovense wijk Eckhart. LED-lampjes in tegels zorgen op die route van 6 km voor een stimulerend effect doordat ze een tempo aangeven.
Datasets uit de Sport Data Valley
In het verlengde van die sessie zou Steven Vos (TU/e en Fontys) in de derde ronde toelichting geven op het visualiseren van beweeg en sportdata in een gemeentelijke context. Door de ernstige sneeuwval kon hij maandag Den Haag niet bereiken. Zijn datasets en een toelichtende video zijn inmiddels in de Sport Data Valley te vinden.
De data uit de sessie over het voorspellen van hardloopblessures met data van MYLAPS is ook in de Sport Data Valley te vinden. "Met die dataset kan nog veel meer. Je zou bijvoorbeeld ook naar ondergrond en schoeisel van hardlopers kunnen kijken", zei hoogleraar Joost Kok tijdens de sessie.
Speelhoek en Netwerkplein
Tussen de verschillende programma-onderdelen gaf het congres ook volop netwerkmogelijkheden in de Speelhoek en het Netwerkplein. Hier waren ook verschillende demonstraties van innovaties, die ook door bezoekers konden worden uitgeprobeerd. Zo kon er even aan krachtraining gedaan worden met het Hydrovest van Ultimateinstability. In de andere hoek knipperde regelmatig licht als iemand had gescoord in de Smartbasket van Embedded Fitness. Het balgevoel kon daarnaast ook verder worden gestest met de interactieve pionnen van SmartGoals.
Nationale Sportinnovator Prijs
De dag werd afgesloten met de uitreiking van de Nationale Sportinnovator Prijs 2017. Zes innovatieve ideeën werden beloond met deze prijs. “Met deze innovaties kunnen we werkelijk het verschil maken tussen goud of zilver”, aldus juryvoorzitter Olde Weghuis. Ook werd het eerste Sportinnovator XL-magazine uitgereikt aan de bezoekers. Deze glossy is inmiddels ook online terug te lezen.