Energiekosten zijn vaak een grote kostenpost van een sportvereniging. Gemiddeld vijftien tot twintig procent van de begroting. Een fors bedrag, waar volgens de Hou van je club Sportalliantie flink op kan worden bespaard. Bijvoorbeeld door energiezuinige-installaties of led-verlichting in de kleedkamers, de kantine of op het veld. Om verenigingen de helpende hand te bieden, is de Sportalliantie opgericht. Door het delen van kennis, gezamenlijke uitvraag voor het inkopen van maatregelen en advies bij het maken van een plan voor grotere investeringen of het aanvragen van subsidies. De verenigingen komen zo sneller tot resultaat en kan er geld worden bespaard.
Sandra Nap, projectleider is van Hou van je Club, vertelt dat het project sinds 2018 gestart is om de verenigingen die een energiescan hebben gehad, daar ook echt mee aan de slag te laten gaan. “Het Rabobank Innovatiefonds, Fonds 1818 en de gemeente Den Haag, maken de activiteiten van Hou van je Club mogelijk. De samenwerking is op coöperatieve, niet-commerciële basis. De sportalliantie is er voor alle Haagse sportverenigingen met een eigen accommodatie die aan de slag willen met energiebesparende maatregelen.” Het bijzondere en innovatieve is dat de verenigingen aan de ene kant individueel worden geholpen met concrete acties maar ook collectief met inkoopondersteuning en informatiebijeenkomsten.
Inschrijven
Het project is al aardig bekend in de Haagse sportwereld, maar is nog beschikbaar voor meer verenigingen. Op 8 april is de inschrijfavond, waar clubs zich kunnen inschrijven voor de Hou van je Club-diensten. Er zijn drie categorieën waarop kan worden ingetekend:
De categorie collectieve uitvraag voor de aanschaf van led-veldverlichting of zonnepanelen. Die materialen worden niet door de alliantie zelf geplaatst en betaald, maar zij ondersteunen clubs bij het informeren en uitvragen van offertes. Door het zo veel mogelijk bundelen van clubs, kan er in plaats van meerdere keren een kleine, in één keer een grote order worden geplaatst. “Onze kennis uit andere werkzaamheden kunnen wij hiervoor inzetten”, zegt Nap. “Denk aan de technische kennis die wij in huis hebben. Daar hoeft een club vervolgens niemand voor in te huren. Het plaatsen van de verlichting of zonnepanelen wordt uiteraard door de clubs zelf betaald.”
Kleine maatregelen worden door de sportalliantie wel verricht. Daarvoor worden, de in Den Haag al bekende, STiP’ers ingeschakeld die allerlei klussen verrichten op de verenigingen. “Concreet komt het erop neer dat die STiP’ers via ons bij de verenigingen met energiebesparing aan de slag gaan. Die STiP-medewerkers bestonden al, alleen gaan ze nu ook aan de slag met het aanbrengen van radiatorfolie of CV-leidingisolatie.”
1 op 1 advies
Tenslotte is er de zogeheten knipkaart. Middels die knipkaart kunnen verenigingen voor een bepaald aantal uur advies inwinnen. “Stel een vereniging is al gestart met het aanbesteden met zonnepanelen, maar zit wel nog met een aantal vragen, kan er gebruik worden gemaakt van 1 op 1 advies. Wij hebben daarvoor technische, maar ook organisatorische of financiële experts in huis. Dankzij de knipkaart worden zij persoonlijk geholpen voor het aantal uren dat op de kaart staat en specifiek gericht op de vraag van de club in kwestie.”
Vooralsnog kunnen 25 clubs gebruik van de knipkaart en dan zit de alliantie aan haar taks. “We hebben voor dit jaar een vast budget gekregen en dit jaar moet het dus ook allemaal gaan gebeuren! Er is nog plek voor Haagse clubs om zich aan te melden. Sterker nog, 8 april hebben we een speciale inschrijfavond voor belangstellende clubs. Inschrijven kan nog altijd”, aldus Sandra Nap namens de Hou van je club Sportalliantie.
Eerder heeft Sportinnovator al subsidies toegekend voor energiebesparende ideeën voor sportverenigingen. Daarover lees je hier meer.
'STiP’ers gaan via ons bij de verenigingen met energiebesparing aan de slag'