Menu
Overzicht

IC-artsen beschermen zichzelf met omgebouwde snorkelmaskers

Ziekenhuizen wereldwijd kampen sinds de uitbraak van het coronavirus (covid-19) met dreigende tekorten. Dat zorgt voor flink wat uitdagingen, maar bijna net zo veel innovatieve oplossingen. Zo is TU Delft namelijk bezig met het ontwerpen van drie verschillende snorkelmaskers voor artsen op de intensive cares.

Redactie 02 april 2020, 17:03

Wie als eerste met deze bijzondere oplossing voor het gebrek aan gezichtsbedekkende bescherming kwam, is volgens het Financieele Dagblad niet meer te achterhalen. Maar wel is duidelijk dat een anesthesist in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en een in het Haaglanden MC een van de eersten geweest moeten zijn. “Anesthesisten hebben iets met duiken”, zegt anesthesist Mariske Toonen van het HMC tegen het FD. “En met beademing hebben ze natuurlijk ook wat. Deze oplossing past precies in dat straatje.”

Reden voor TU Delft om te onderzoeken op wat voor manier deze standaard huismerk Decathlonmaskers het beste ingezet kunnen worden om artsen zo goed mogelijk te beschermen. Het testen is inmiddels in een dusdanig vergevorderd stadium, dat er al op IC’s wordt getest waar coronapatiënten worden behandeld.

3D printer maakt koppelstuk

Hoe zit het dan precies met dat snorkelmasker? Zoals al aangegeven gaat het om een standaardmodel van Decathlon. Niets speciaals dus. Daar moet een medisch filter op worden aangesloten (waarvan er voldoende zijn in ziekenhuizen). Die aansluiting wordt gemaakt middels een koppelstuk, dat momenteel onder meer bij Shell uit 3D-printers rolt. En dat is het eigenlijk. Door deze onderdelen op elkaar aan te sluiten ontstaat er één masker dat het gezicht volledig afsluit. En dat is dus minder risicovol dan een los mondkapje gecombineerd met een bril of masker.

Anesthesist Toonen: “Dit maakt het intuberen en omdraaien van patiënten minder risicovol voor artsen. De kans op virusdeeltjes onder je spatmasker is kleiner. Bovendien is het filter langer te gebruiken dan mondkapjes en houden artsen hun eigen masker. Het is gewoon een goed idee.”

Uitbreiding
Een aantal bedrijven is getriggerd door het idee van de anesthesisten en ging op onderzoek uit of het ontwerp van het snorkelmasker nóg effectiever kon worden gemaakt. En wat bleek: dat was het geval. Een klein ventilatortje toevoegen aan het masker zorgt voor overdruk in het masker. Gevolg: de arts kan makkelijker ademen en het masker lekt niet.

Geen tekort aan snorkelmaskers
De beschikbaarheid van deze maskers lijkt voorlopig ook zeker niet in het gedrang te komen. De Spaanse en Franse winkels van Decathlon hebben de maskers al uit de handel gehaald met de volgende mededeling erbij: “We hebben de verkoop van dit product geblokkeerd omdat we alle beschikbare aantallen doneren aan ziekenhuizen tijdens deze gezondheidscrisis”. Bij Decathlon Nederland zijn de maskers overigens wel nog gewoon verkrijgbaar.

Heb jij ook een creatief idee in de strijd tegen corona?
Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). Lees hier meer.