In de Sport Data Valley: snelheidsprofielen schaatsen
De Sport Data Valley is bedoeld om van elkaar te leren. Dit platform biedt individuen, bedrijven en organisaties namelijk een platform om kennis te delen. Om inzicht te geven in de Sport Data Valley, leggen we in deze rubriek regelmatig de focus op een organisatie, project of dataset in de Sport Data Valley. Deze keer: de dataset snelheidsprofielen schaatsen van het Innovatielab Thialf.
In Thialf Heerenveen ligt een geavanceerde meetinfrastructuur met twaalf meetlussen van Mylaps. Dit systeem wordt tijdens officiƫle nationale en internationale schaatswedstrijden gebruikt om specifiek op snelheid te meten. Door de twaalf lussen kan op twaalf segmenten in de 400-meterbaan snelheid worden gemeten.
Snelheidsprofiel tijdens wedstrijden
De data die hieruit komt is verkregen in samenwerking met de KNSB, die ook eigenaar is van de data verkregen tijdens de door hun georganiseerde wedstrijden. De KNSB slaat deze data op voor wedstrijden. Verdere analyse van de data zijn verricht in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. De dataset bestaat uit drie componenten: de ruwe data van de momenten dat de enkeltransponders de Mylaps-lussen passeren, de data van het startpistool en het finishmomenten en tot slot de informatie over wie welke transponder draagt gecombineerd met startlijsten. De RUG heeft deze data zo opgeschoond dat per rijder per afstand een snelheidsprofiel is gemaakt.
Toekomst
De mogelijkheden voor de toekomst met deze dataset zijn groot volgens Inge Stoter, manager Innovatielab Thialf. "Denk dan aan het inzicht in verdeling van de energie over de race, maar ook voor fanbeleving. In de toekomst zou je bijvoorbeeld kunnen denken in apps als een soort 'voetbalmanager' of tourpoule-spel, waarbij je het team moet samenstellen met zowel de snelste bocht, snelste start, snelste rechte eind en snelste laatste ronde. Of je zou er echt een spel van kunnen maken op basis van statistieken van de rijders. Misschien wat voor de creatieve ondernemers van de toekomst?"
Vertrouwelijke data
Stoter benadrukt dat anderen partijen de data kunnen gebruiken als ze samenwerken in het ontwikkelen van kennis. "Maar met alles geldt: dit is vertrouwelijke data van schaatsers, die we niet zomaar kunnen doorverkopen. Per vraag zullen we moeten kijken of en wat er mogelijk is."