De Sport Data Valley is bedoeld om van elkaar te leren. Dit platform biedt individuen, bedrijven en organisaties namelijk een platform om kennis te delen. Om inzicht te geven in de Sport Data Valley, leggen we in deze rubriek regelmatig de focus op een organisatie, project of dataset in de Sport Data Valley. Deze keer: de dataset 'Testbatterijen' van Sportcentrum Papendal.
Op Sportcentrum Papendal trainen 400 sporters van vijftien sportbonden. CTO Papendal heeft de taak om die topsporters en talenten te ondersteunen met de aanwezige expertise. De sportwetenschappelijke kennis is daarbij een groot onderdeel. Met een multidisciplinair team waar onder andere coaches, sportartsen, fysio's en voedingsexperts samenwerken wordt gekeken wat er gemeten moet worden bij de sporters.
Multidisciplinaire aanpak
"Die multidisciplinaire aanpak vinden we heel erg belangrijk, omdat we zo een goed beeld hebben van wat we willen testen en meten", legt Brigitte Muller van CTO Papendal uit. Die aanpak levert per sport en soms ook nog per programma binnen een sport een pakket van testen op. Muller: "Die testbatterij, zoals wij die noemen, bestaan dus uit een pakket testen die we een aantal keer per jaar kunnen inplannen bij de programma's. Op die manier kun je de testgegevens ook goed vergelijken."
Database
Die datasets bestaan deels uit biomechanische data over bijvoorbeeld de sprongtechniek van een volleyballer. Daarnaast geven de testbatterijen ook fysiologische data van sporters als hartslag en VO2max-waarden. Al deze data komt samen in een grotere database van Sportcentrum Papendal: het multidisciplinair databasesysteem Athletic Logic. Muller: "Daar zit veel meer data in van de sporters dan alleen testgegevens. Elke sporter heeft in dat systeem een map waarin ook gegevens over bijvoorbeeld een bezoek aan de sportarts of fysiotherapeut staan."
Blessures voorspellen
Met de datasets uit de testbatterijen is in de toekomst veel mogelijk, denkt Muller. "Je kunt daar natuurlijk voorspellende patronen in gaan ontdekken bijvoorbeeld om blessures en belastbaarheid te voorspellen. Daar kunnen we nog veel stappen in zetten." Uitbreiding van de data ziet ze vooral in het aantal sporten dat meedoet aan de testbatterijen en in een grotere diversiteit aan testen. In dat licht kan de ontwikkeling van een databasesysteem van NOC*NSF voor alle CTO's in Nederland veel opleveren. "Dan krijg je een database voor topsporters en talenten voor heel Nederland waar alle bonden in zitten. Dat is vrij uniek."
Talentontwikkeling
Ook op het vlak van talentontwikkeling kan de data uit de testbatterijen nuttig zijn voor de toekomst. "We hebben met de testbatterij bij het volleybal data verzameld van meisjes die van de talentgroep zijn doorgestroomd naar het nationale team. Dat is natuurlijk hartstikke interessante data. De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is daar ook actief in om onderzoek mee te doen."
Verder onderzoek
Voor verdere samenwerking en verrijking van de data kijkt Muller alleen naar kennisinstellingen. "Het gaat bij ons ook om topsport en talentdata, die we natuurlijk niet zomaar kunnen delen. Eventueel onderzoek met die data moet altijd iets opleveren waar we in de praktijk ook iets aan hebben."
Meedoen
Meer weten over de dataset Testbatterijen?