Menu

'Meetschaats' geeft shorttrackers ook nieuwe inzichten over schaatsslag

Een dag voor de opening van de Winterspelen in Peyongchang promoveerde Eline van den Kruk aan de TU Delft op de ideale schaatsslag. Ze ontwikkelde een dynamisch computermodel en een meetklapschaats om de afzetkrachten bij het schaatsen te meten. Deze kennis biedt niet alleen voor het schaatsen nieuwe mogelijkheden; ook het shortrack profiteert van de speciaal ontwikkelde meetschaats.

Redactie 13 februari 2018, 11:00

Met het 3D-biomechanische model dat Van der Kruk ontwikkelde, kan per schaatser de ideale schaatstechniek worden berekend. Om dat model te gebruiken werd door de TU Delft ook een meetklapschaats ontwikkeld om nauwkeurig de afzetkrachten te kunnen meten. Deze kennis en het nieuwe meetinstrument moet uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor directe feedback met bijvoorbeeld een Google Glass. Daar liggen nog veel technologische uitdagingen. Van der Kruk ziet haar promotieonderzoek daarom als een "waardevolle eerste aanzet in de zoektocht naar de ideale schaatsslag".

Meetschaats

Als onderdeel van het promotieonderzoek van Van der Kruk werd ook voor het shortrack een speciale meetschaats ontwikkeld. Hierbij werkten de TU Delft, de Haagse Hogeschool en de KNSB samen. Tijdens een symposium over technologie in wintersporten presenteerde Van der Kruk samen met Jorine Koopman van de Haagse Hogeschool de eerste uitkomsten van dat project.

Spin-off van schaatsonderzoek

Koopman (docent Bewegingstechnologie aan de Haagse Hogeschool) ziet in de meetschaats voor shorttrack een mooie spin-off van het schaatsonderzoek van Van der Kruk. "Bjorn de Laat, de embedded scientist van het schaatsen, zag de meetschaats voor de langebaanschaatser en dacht toen: dat wil ik ook hebben voor shorttrack. Eline en mijn studenten hebben daarna gelijk gedacht om het ook gewoon te gaan maken."

Draadloze feedback

Het resultaat is een meetschaats voor de linkervoet waarmee draadloos directe feedback gegeven kan worden aan een shorttracker. "Eigenlijk ligt er nu iets dat heel waardevol is. Nu moet ik samen met Bjorn de Laat gaan nadenken hoe we verder gaan. Het project bij de TU Delft is nu afgerond. Het is natuurlijk zonde als het dan nu in een kast beland. Eline heeft ook al aangeboden dat ze verder mee wil denken vanuit haar expertise en dan moet er gewoon een herontwerp komen zodat we dit een vervolg kunnen geven."

"Het project bij de TU Delft is nu afgerond. Het is natuurlijk zonde als het dan nu in een kast beland." - Eline Koopman (Haagse Hogeschool)

Vier slagen

De meetschaats heeft al het inzicht gegeven dat bij shorttrack vier verschillende slagen zijn te onderscheiden: begin van de bocht, bocht, verlaten van de bocht en het begin van het rechte stuk. Koopman, zelf oud-marathonschaatsster, geeft aan dat die kennis ook interessant kan zijn voor de lange baan. "Dat geldt ook andersom voor shorttrack. Toch zou ik me meer willen focussen op shorttrack, want dat is ook makkelijker te doen: het is één team met 12 elite rijders, waar we mee kunnen testen."

Complete plaatje

Koopman merkt ook dat bondscoach Jeroen Otter graag meewerkt aan innovaties. Samen met De Laat en Samsung werkte hij ook al mee aan de ontwikkeling van het SmartSuit, dat de zithouding van Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting meet. Gecombineerd met de meetschaats kan dat nog veel nieuwe kennis opleveren, denkt Koopman. "Het liefst wil je natuurlijk gewoon heel veel meten. Als je houding kan combineren met wat je daadwerkelijk doet op het ijs dan zou dat heel mooi zijn. Dan meet je aan de ene kant wanneer je het hardst gaat en dan kun je daar ook je houding op aanpassen. Dan heb je het complete plaatje."

Gerelateerd nieuws