Menu

Optimale ventilatie tijdens sport met een ‘levend’ shirt

Technische innovatie door een optimale koppeling met de natuur. Het klinkt als een paradox, maar het is iets waar ze bij het Massachusetts Institute of Technology heilig in geloven. Zo zelfs dat ze in Boston in samenwerking met New Balance een sportshirt ontwikkelden dat optimaal ventileert door de werking van microben, waarmee voornamelijk eencellige micro-organismen zoals bacteriën worden aangeduid.

Redactie 16 juni 2017, 13:30

Het ontwikkelde shirt kreeg kleine ventilatieflapjes en belangrijker; een coating van microben die optimaal reageren op de vochtigheidsgraad door in te krimpen of op te zwellen. Hierdoor worden de ventilatieflapjes direct verder geopend als er sprake is van meer transpiratie en sluiten ze weer als de vochtigheid daalt.

De techniek schrijdt voort en over het algemeen is het zo dat technologie steeds vaker de rol van de mens en de natuur overneemt. Waarom dan juist de koppeling zoeken met microben? De onderzoekers van het MIT hadden er enkele goede redenen voor. Ten eerste is de reactie op de vochtigheidsgraad iets wat deze microben volledig zelf doen. Ze hebben geen andere elementen nodig om de beoogde taak uit te voeren. Bovendien zijn microben genetisch aan te passen, waardoor ze anders kunnen reageren op omstandigheden en zo andere functies kunnen krijgen. Verder hebben ze de kracht om het materiaal van het shirt in beweging te brengen en zijn ze veilig. MIT benadrukt op zijn website zelfs dat een mens de microben zonder zorg kan eten.

Dit is de toekomst. Daar zijn ze zeker van in Massachusetts. Breng expertise op het gebied van biologie, sport, design en innovatie samen en je krijgt een levend product dat je kunt ‘kneden’ naar je eigen wensen. Zelfregulerende verpakkingen, materialen in huizen, vervoermiddelen en kleding die zich optimaal aanpassen aan de omstandigheden ten behoeve van comfort, de mogelijkheden lijken eindeloos. En voor sportievelingen wiens interesse is gewekt door het vochtregulerende shirt: het MIT werkt aan een vergelijkbare methode voor een hardloopschoen.