Het GreenHolds Sportinnovator project staat op het punt van het voortbrengen van een baanbrekende innovatie. Tijdens het project dat twee jaar loopt, heeft Greenholds een duurzame oplossingen met kwalitatief de beste klimgrepen in een circulair systeem ontwikkeld, die bovendien recyclebaar zijn. Een revolutie in de klimwereld, omdat klimcentra op die manier geen klimgrepen meer aanschaffen, maar eerder leasen. En daar komt veel meer bij kijken dan alleen het uitzoeken van de vorm van de klimgreep.
Initiatiefnemers Geert Voncken en Tim Mullens vertellen enthousiast tegen Sportinnovator dat het goed gaat met het ontwikkelen van de recyclebare klimgreep. “Eind september 2020 hebben we een mijlpaalviering ingepland staan”, zegt Mullens. “Dan komt het eerste échte prototype uit”. Dat prototype is niet zonder slag of stoot ontstaan. Daar zijn jaren van brainstormen en overleggen aan voorafgegaan. Zo is er bijvoorbeeld al een eerder prototype geproduceerd middels een 3D-printer. Maar het prototype dat in september wordt geproduceerd, gaat van de daadwerkelijk te gebruiken materialen zijn.
“Toen we met dit idee aan de slag gingen, was het de bedoeling om een duurzame grondstof voor klimgrepen te vinden. Gaandeweg bleek dat er voor klimhaleigenaren geen reden is om duurzame klimgrepen aan te schaffen. Het etiket ‘duurzaam’ staat natuurlijk erg goed, maar als een duurzame greep drie keer zo duur is als een reguliere greep, wordt het een lastig verhaal. Door met klimhaleigenaren in overleg te gaan, zijn we tot een ander inzicht gekomen”, zegt Geert Voncken.
Kick-off nog fysiek mogelijk
Op 1 maart was het dus zover, de officiële kick-off van het project. Alle consortiumpartners waren daarbij aanwezig: Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), Brightlands Chemelot Campus, Zuyd Hogeschool | Zuyd University of Applied Sciences, Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, Enbi Plastics BV, IVY Climbing en TSG Group. “Dat was een van de laatste dagen voor de uitbraak van COVID-19 in Nederland, dus we konden nog fysiek bij elkaar komen. Alle facetten van het project zijn doorgesproken, waarbij er ook gewoon gedetailleerd moest worden uitgelegd wat ons doel is en waarom. Nog niet alle partners hadden op dat moment evenveel kennis van sportklimmen en wij konden het enthousiasme mooi aanwakkeren. De werkpakketten werden vervolgens opgedeeld onder de partners en met hen doorgesproken. Vervolgens hebben we een roadmap voor de komende jaren gemaakt.”
Het gaat niet alleen maar om het ontwikkelen van de innovatieve klimgreep zelf.
Wat haal je uit de samenwerking met dit consortium?
Zowel Voncken als Mullens: “Veel, want ze hebben allemaal zo hun eigen expertise.” Voncken vervolgt: “CHILL en Hogeschool Zuyd zijn voornamelijk gericht op de materialen, want zij hebben die specifieke kennis in huis. Ook met het aanschuiven van de TSG Group en Brightlands is er heel specifieke kennis aan boord gekomen. Het gaat namelijk niet alleen maar om het ontwikkelen van de innovatieve klimgreep zelf. Een belangrijk aspect is namelijk ook om tot een circulair totaal concept te komen.”
Daarvoor werd een meerdaagse cursus gevolgd door Greenholds. “Deze Circo track werd via LIOF aangeboden. LIOF ondersteunt innovatieve ondernemers in Limburg met advies, netwerk en financiering. Zij helpen iedere Mkb’er met een innovatief idee, een businessplan of een financieringsvraag, én voor (buitenlandse) ondernemers die zich in Limburg willen vestigen. Daar hebben we geleerd hoe je je businessmodel van lineair naar circulair maakt. En dat is belangrijk. Het gaat namelijk niet alleen om de handgreep, maar ook om alles eromheen. Denk bijvoorbeeld aan (retour) logistiek, packaging en warehousing. Deze onderwerpen vragen specifieke kennis en expertise.
Het verschil tussen lineaire en circulaire verkoop is?
Voor Greenholds was het dus aan de orde om een concept te bedenken waarop de handgreep niet over de toonbank ging, om daarna klaar te zijn. Mullens: “Je moet het bij een lineaire verkoop zien dat als het product aan het eind van zijn leven is, het de prullenbak ingaat. Of in het specifieke geval van een klimgreep: de verbrandingsoven in. Wij gaan hem eerst hergebruiken en aan het einde van zijn levensduur recyclen. En om dat proces zo goed mogelijk te monitoren, blijven de grepen altijd bij ons in beeld. We verkopen ze niet, maar ‘servicen’ ze. Of de klimhallen leasen de grepen. Hoe dan ook: wij blijven de eigenaar. En als extra service kunnen wij de grepen in de hallen plaatsen, inclusief het ontwerpen van de klimroutes. En zo zorg je voor een circulaire model.”
Mullens en Voncken leggen uit dat dit idee niet vanaf minuut één zo in het plan van aanpak stond, maar dat het gedurende de jaren is ontstaan. “Wij zijn al drie jaar bezig met dit vraagstuk. In het begin hadden we dit plan nog niet, maar na verloop van tijd krijg je een steeds beter beeld van wat de gebruiker van het product verlangt. Dat hebben we gedaan door zo veel mogelijk met klanten te gaan praten en in beeld brengen naar wat zij graag wilden hebben. Uiteindelijk gaat het erom dat je waardevol bent voor je klant, want die moet het product naar alle tevredenheid bij je afnemen.
Materialen
Om tot een recyclebare klimgreep te komen, moest worden gekeken naar de materialen die worden gebruikt en nodig zijn. “De grepen worden nu gemaakt van twee kunststoffen die na het chemische productieproces niet meer zijn terug te draaien. Wij gaan met materiaal werken waarbij dat wél het geval is en de greep dus goed te recyclen is. Dat is een idee dat is ontstaan door de samenwerking met het consortium. Want een heel andere manier van produceren zou te duur worden. De manier die wij nu voor ogen hebben (middels het leasen van de grepen) maakt het een stuk betaalbaarder voor de afnemer. Dat komt doordat de afnemer nu een compleet product in huis haalt. Hij hoeft geen dure klimgrepen te betalen, want die blijven onze eigendom, en ook het onderhoud ervan zit in de prijs inbegrepen. Daarnaast kost de ontwikkeling van de nieuwe greep de afnemer niets. En als klap op de vuurpijl kunnen wij ook de routes ontwikkelen én op de muur plaatsen. Als een klimwandeigenaar dit zelf zou moeten initiëren, kost hem dat veel geld. Want een radicale verandering van het productieproces kost tijd, moeite en geld. En dat geld heeft niet iedere klimmuur zomaar voor handen.”
“Wij denken dat we een goede innovatie in handen hebben. Het is een niche en het circulair concept en product bestaat nog niet binnen deze markt. Door de toekenning van deze subsidie is dat ook naar ons toe bevestigd. In de aanloop naar deze subsidieaanvraag heb je te maken met kritische vragen, die je als ontwikkelaar ook doen reflecteren. Maar we kregen ook te horen dat er heil in werd gezien.”
Steeds populairder
Volgens Voncken en Mullens kan de klimsport de komende jaren rekenen op een flinke groei. “Er is berekend dat de komende tien jaar wereldwijd minimaal 3500 klimhallen erbij worden gebouwd. Dat de sport in de lift zit heeft met een aantal aspecten te maken. Het feit dat het een Olympische sport is in 2021 (eigenlijk had dat in 2020 al het geval moeten zijn, red.), zorgt voor een betere zichtbaarheid en de bevestiging dat het een échte sport is. Niet alleen een leuke activiteit voor een kinderfeestje of vrijgezellenfeest.
We hebben we als speerpunt dat het onderdeel klimmen op de Spelen van 2024 in Parijs wordt afgewerkt op onze recyclebare klimgrepen
Maar het is ook een individuele sport, een manier van sporten die in deze tijden ook aan populariteit wint. Het klimcentrum waarmee wij in ons consortium samenwerken merkt het ook aan de populariteit van de Nederlands kampioenschappen. Dat wordt in Sittard georganiseerd en ook volgend jaar staat het weer op het programma. Nog niet op onze klimgrepen, daar komt het NK net wat te vroeg voor. Wel hebben we als speerpunt dat het onderdeel klimmen op de Spelen van 2024 in Parijs wordt afgewerkt op onze recyclebare klimgrepen. Daar zijn de eerste contacten dan ook al voor gelegd.”
Wellicht dat over twee jaar de eerste officiële wedstrijd kan worden afgewerkt op de nieuwe klimgrepen. Het NK van 2021 is een serieuze optie daarvoor. De presentatie van het prototype in september 2020 is in ieder geval terug te zien op Sportinnovator.nl.