Menu

RSI wil gehele infrastructuur kunstgrasvelden op de schop gooien

Aan ambitie geen gebrek voor Recreational Systems International (RSI), één van de gekozen deelnemers van de SBIR ‘Milieuvriendelijkere sportvelden’. Het bedrijf – met vestigingen in heel Europa – poogt met de SBIR het gehele proces rond kunstgrasvelden milieuvriendelijker te maken. Van aanleg tot onderhoud liggen er mogelijkheden volgens RSI.

Redactie 23 augustus 2019, 10:00

Het resultaat van systeemgericht oplossen, zo noemt Arnoud Fiolet van RSI de innovatie die zijn bedrijf voor ogen heeft. De onderneming houdt in hun werkwijze naar eigen zeggen de gehele sportinfrastructuur in gedachten, en tracht dit nu ook tot uiting te brengen. “We hebben geprobeerd de aanvraag van de SBIR iets ruimer te interpreteren, dus niet alleen de grasmat maar ook de aanleg én het onderhoud van de velden”, stelt hij. “Onze oplossingen zijn dus drieledig.”

Aanleg

Volgens Fiolet zijn er bij de aanleg van de velden al veel verbeteringen mogelijk, de eerste van de drie fasen. “De oude richtlijnen voor een nieuw sportveld gaven aan dat je onder de grasmat verplicht een halve meter diep moest ontgraven, met drainage, zandbed en veelal een lavalaag bijvoorbeeld. De reden hiervoor was voorheen omdat grasvelden bij slechte drainage onvlak werden door bevroren water op en met name onder het veld.” Begin dit jaar veranderde de KNVB de richtlijnen, waardoor deze verplichting verviel. Volgens Fiolet een welkome aanpassing om hun eigen innovatie - na succesvolle tests van horizontaal afwaterende systemen in Scandinavië en Italië - ook in Nederland te implementeren.

“De nieuwe norm laat innovatie veel meer toe”, aldus de ondernemer. “Tot voor kort was het standaard om duizenden kubieke meters aan aarde te verplaatsen om een nieuw veld te bouwen. Alleen dat kostte al veel moeite en milieubelasting door onder meer transport. Als oplossing hebben we de Base Panel’, waarmee enkel vijf centimeter ontgraven genoeg zou zijn. Het water wordt namelijk dan via de zijkant weggewerkt, iets wat we tijdens het haalbaarheidsonderzoek verder gaan beargumenteren.”

Onderhoud

Daarnaast hoopt het bedrijf in de toekomst ook op het gebied van veldonderhoud progressie te maken, waarbij de onderneming van Fiolet op natuurgras al werkbare middelen heeft. “We maken gebruik van UV C-Licht, een lichtspectrum dat op DNA-niveau algen en andere bacteriën doodt. Het afgelopen anderhalf jaar onderhielden we met succes diverse velden in Duitsland, vrijwel zonder pesticiden te gebruiken.”

Volgens Fiolet zijn twee sessies van drie kwartier per week genoeg om het veld – zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen – vrij te houden van algen en andere bacteriën. Een tractor met een lichtbalk achter de bolide werkt dan het hele veld af, waarbij de grasmat ook automatisch versterkt wordt. Voorlopig gebeurt dit echter alleen op sportvelden van natuurgras. “We weten dat deze oplossing werkt voor natuurgras, alleen over de effectiviteit op kunstgras is weinig bekend”, legt hij uit. "Dat gaan we dus verder onderzoeken."

Monomeer

Ten slotte komt vanzelfsprekend het kunstgras naar voren als belangrijkste verbetering van de huidige problematiek voor RSI. Het bedrijf voegt zich bij de ondernemingen die op zoek zijn naar de gouden formule voor recyclebare kunststoffen, waarbij Fiolet ‘een monomeer’ noemt als de innovatie die zij voor ogen hebben. “Kunstgras wordt over het algemeen gemaakt van drie materialen, die bij hergebruik laagwaardig materiaal opleveren voor bijvoorbeeld picknickbankjes en slagplanken. Het streven is om in de toekomst kunstgras te maken van enkel één materiaal – een ‘monomeer’ – zodat het materiaal waaruit het nieuwe kunstgras ook daadwerkelijk weer in kunstgras verwerkt kan worden en dus daadwerkelijk 100% circulair is. Voorlopig zijn zijn dit onze gedachtes en ambities, hebben we het gevoel dat dit realiseerbaar is en gaan de komende tijd testen waar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor ons liggen.”

Lees hier de verhalen van de andere gekozen innovaties voor de SBIR 'Milieuvriendelijkere sportvelden':

- Ramm wil onkruid op sportvelden met elektriciteit bestrijden

- Bayer gaat met biologie de strijd aan tegen larvenschade op sportveld

- SBIR maakt weg vrij voor mechanische upgrade Grootgroener

- Re-Match of zoek naar 'laatste ontbrekende component voor circulair recycling kunstgras'

Gerelateerd nieuws