Bijna iedere sport staat tegenwoordig bol van de analyses. Data is daarin een belangrijk aspect om beter te worden in de sport die er wordt beoefend. Toch was er een sport die op dat gebied aantoonbaar achterliep op andere sporten, namelijk skateboarden. Zij trainen door een trick zo vaak te herhalen, dat ze hem uiteindelijk perfect onder de knie hebben. Maar er zijn veel meer factoren die van belang zijn.
Daar zijn ze bij het Innosportlab Sport & Beweeg in Eindhoven eens goed naar gaan kijken. “Uit onderzoek is gebleken dat het slagen van een bepaalde trick voor een skateboarder afhangt van een aantal factoren zoals voetplaatsing, afzetkracht en balans”, is te lezen in een nieuwsbericht over de technologische innovaties binnen het project Nano4Sports. Een van die innovaties is het smart skateboard, onderdeel van de case SenSkate.
Dat is een slim skateboard dat de rotatie, acceleratie, voetplaatsing en balans van een skater meet zodat er meer inzicht wordt geven over de uitvoering van een trick. Met deze informatie kan in de toekomst samen met een skater worden gekeken hoe hij/zij een trick kan verbeteren.
Aanpassingen in overleg
“We zijn nog volop in de testfase”, zegt Maxime Verdijk van Innosportlab Sport & Beweeg. “Eerst waren de accu en batterij op het skateboard nog veel te groot om er zelfs maar op te kunnen bewegen. Die hebben we nu kleiner gemaakt waardoor het skateboard een stuk beweeglijker is geworden. Daarnaast hebben we op verzoek van de skateboarders waarmee we overleggen wat dingen toegevoegd en weggehaald. Zo bleek dat een snelheidsmeter totaal overbodig was. Die kon dus weg. Daarnaast moest de truck, het gedeelte onder de plank waar de wieltjes aan vast zitten, niet groter worden. De beweeglijkheid zou daarmee verloren gaan.”
Al met al komt SenSkate zo tot een skateboard dat aan alle wensen van de gebruiker voldoet. “In juni verwachten we dat het aangepaste prototype klaar is om te testen. Als het zo ver is komt er ook een promovideo uit waardoor het grote publiek kan zien waar we mee bezig zijn.” Of het grote publiek straks ook zelf een smart skateboard kan aanschaffen, is nog maar de vraag. “Daar gaan we nog naar kijken. Misschien is het zo geavanceerd dat we deze technologie alleen aan de topsporters kunnen aanbieden. Maar daar kan ik nu nog niets over zeggen”, aldus Maxime Verdijk.