Het samensporten is tijdens deze periode waarin COVID-19 over de wereld waant een heet hangijzer. Gelukkig mag er steeds meer én zijn er ook veel initiatieven waardoor er zowel solo als in groepen veilig op anderhalve meter afstand kan worden gesport. Bij Embedded Fitness zijn ze altijd bezig met innovaties en nu wordt er extra goed gekeken naar de toepassing van deze innovaties in de huidige omstandigheden.
Carla Scholten van Embedded Fitness vertelt enthousiast aan Sportinnovator over de SmartClips. “Dit zijn ‘boxjes’ met lichtjes die je overal op kunt bevestigen. Met deze lampjes kan je allerlei trainingen opzetten door lampjes (in een bepaalde volgorde) te de-activeren. De koffer waarin deze lampjes worden geleverd bevat een tablet, waarop vervolgens is te zien wat de reactietijd van de sporter is. Een groot voordeel: de lampjes hoeven niet te worden aangeraakt om gedeactiveerd te worden. Er is een sensor in verwerkt die kan worden ingesteld van tien centimeter tot één meter. Dat was al onze initiële gedachte, maar nu is dat natuurlijk mooi coronaproof. Het systeem hoeft niet na iedere sporter te worden ontsmet.”
Nu er de afgelopen maanden weinig tot geen wedstrijden konden worden afgewerkt, is het SmartClipss-systeem een manier om sportlessen toch te voorzien van een competitief element. “Je kan een eindeloos parcours maken en vervolgens van alle deelnemers de tijden meten. Die feedback krijg je middels het tablet in het koffertje weer terug. Erg leuk voor de competitieve breedtesporter, informatief voor de topsporter.”
Dataverzamelen
Naast het feit dat de SmartClips zorgen voor erg veel vermaak, hangt er natuurlijk ook een systeem achter waarin data kan worden verzameld. Momenteel houdt het de starttijd bij, de snelheid waarin je een lampje uitslaat en het verloop van je training zien. “We zijn nu bezig met ervoor zorgen dat de data kan worden opgeslagen. Dat gaat dan door middel van het aanmaken van een profiel, waardoor jij altijd bij je eigen data kan.”
‘Iedere buurtsportcoach zou er een moeten hebben’
De SmartClips zit nog in de beginfase, maar ambitie is er genoeg bij EmbeddedFitness. “De koffer wordt momenteel onder de aandacht gebracht bij gymdocenten. Het is echt een goede toevoeging voor de gymles. Plak de SmartClips op het wandrek en je voegt gelijk een heel nieuwe dimensie toe aan de lessen.
Ook de buurtsportcoaches worden getarget door Embedded Fitness. “Het liefst moet iedere buurtsportcoach in Nederland zo’n koffertje hebben en die meenemen naar alle lessen die zij verzorgen. Zoals het digibord van onmisbare toegevoegde waarde bleek voor het onderwijs, moeten de SmartClips dit worden voor de gymles. Qua kosten komt een, met acht SmartClips en één tablet gevulde koffer neer op een kleine drieduizend euro. Dat is niet veel meer dan een Digiboard, en is bovendien multi-inzetbaar. Deze koffer laadt de SmartClips op, zodra ze erin worden geplaatst. Er komt later een optie op de markt waarin je de koffer zonder tablet kunt bestellen, dat scheelt weer in het bedrag.
Een andere ontwikkeling waar Embedded Fitness nu mee bezig is, is de SmartMove. Dat is een systeem van paaltjes dat in de openbare ruimte wordt geplaatst. In de paaltjes zit een sensortechniek die correspondeert met een app. “Bij het eerste paaltje check je met je app in en dan kan je op je telefoon kiezen wat voor spel je wilt spelen. Zo kan bijvoorbeeld een hardloper aangeven dat hij met tien kilometer per uur het parcours van alle paaltjes wil rennen. De paaltjes geven vervolgens voor de hardloper het tempo aan waarin hij het parcours moet afwerken.”
Hardlopen zit er niet voor iedereen in, maar ook daar is bij Embedded Fitness aan gedacht. “Voor de wat oudere mensen of minder mobiele mensen hebben we een puzzel bedacht. Bij elk paaltje verzamelen ze een puzzelstukje op hun telefoon. Nadat ze alle paaltjes hebben gehad, kunnen ze op hun telefoon vervolgens de puzzel leggen. Dit spel wordt in Breda al gespeeld en daar kunnen mensen zo de puzzel van de kathedraal van Breda leggen.”
Innovatieve wijk
Ook in Helmond wordt de SmartMove aangelegd. “Dat is in Brainport Smart District, een heel innovatieve wijk in die stad, in Breda komen er tien paaltjes langs de singel en in Venray komt een pilot in een park bij een school. Met die school zijn spellen voor kinderen van 9 tot 11 jaar bedacht. Het moeten zo plekken worden voor jong en oud om naartoe te komen. De SmartMove is echt niet alleen voor hardlopers. Daarom is overleg met de buurt van belang voor de juiste ontwikkeling van de spellen."
De paaltjes kunnen voor iedere locatie naar smaak worden ontworpen zodat ze goed passen in de omgeving. “Zo wilde Breda graag dat het mooi langs de singel paste. Daarom lijken de paaltjes daar een beetje op de kogels waar schepen aan vast konden leggen. Maar het hoeft niet per se een paaltje te zijn. Er kan ook een sensorsysteem aan een muur worden bevestigd. De technologie blijft natuurlijk wel overal hetzelfde.