Niet alleen in Nederland laat de impact van COVID-19 zijn sporen achter, ook bij onze zuiderburen zijn de gevolgen haast niet te overzien. De restricties die door de Belgische regering zijn opgelegd aan haar burgers, zijn zwaarder dan bij ons en dat heeft ontelbaar veel gevolgen. Zo ook voor Belgische (top)sporters met een verstandelijke beperking. Doordat zij niet meer kunnen trainen bij hun vereniging, ligt hun schema zo goed als stil. Daar wil Special Olympics Belgium (SOB) iets aan doen. Zij zijn met een uniek concept gekomen waardoor hun sporters straks weer kunnen trainen én er, als de pandemie voorbij is, heel veel mobiele sportvelden tot hun beschikking zijn.
Het project ‘Special Olympics Courts of Dreams’ heeft als doel 75 mobiele sportvelden te kunnen aanleggen door heel België, bij voorkeur in de buurt van of soms óp terreinen van sportclubs (en instellingen). Daar zijn 1 miljoen zogeheten tegels voor nodig, die als een soort van grote puzzel in ieder mogelijk sportveld kunnen worden gelegd.
“Het betreft tegels die je heel makkelijk in elkaar kunt klikken”, zegt Inge De Rouck, communicatieverantwoordelijke van Special Olympics Belgium. “Daarmee maak je ieder sportveld dat je voor ogen hebt. Wij hebben nu als doel gesteld 75 volwaardige sportvelden te maken, maar op het moment dat je ervoor kiest om kleinere veldjes neer te leggen, kunnen dat er al snel veel meer worden.” In eerste instantie was het de bedoeling dat SOB de tegels fysiek toegestuurd zou krijgen, maar in verband met de in België geldende coronamaatregelen is er besloten om de veldjes gelijk in de buurt van de atleten te plaatsen.
"Voor zover het mogelijk is gaan wij daarom de sport naar onze atleten brengen"
Sport naar de leden brengen
“Wij mogen tot ten vroegste juni 2021 geen enkele activiteit meer organiseren voor onze sporters. En dat terwijl zij net zo goed topsporters zijn en recht hebben om hun sport te kunnen beoefenen en te trainen om beter te worden. Voor zover het mogelijk is gaan wij daarom de sport naar onze atleten brengen, in plaats van de atleten naar de sportlocaties toe te laten gaan. Wij gaan de velden plaatsen bij sportclubs, instellingen, woongelegenheden of misschien zelfs wel in tuinen. Nu zijn namelijk alle sportclubs gesloten waardoor trainen geen optie is.”
Voor het zover is, moet SOB eerst nog een flink aantal tegels verkopen, maar daarvoor is een hele campagne opgezet. De Rouck: “We hebben daarvoor een campagnewebsite opgezet en zijn ook de samenwerking aangegaan met Recreational Systems International, een internationale one-stop-shop voor sportinfrastructuur en VersaCourt, specialist in innovatieve terreinoplossingen voor de meest uiteenlopende sporten. Het initiatief zorgt er in de eerste fase voor dat in de achtertuinen van verschillende SOB-sportclubs (en instellingen) verspreid over heel België sportvelden worden gebouwd waarop naar hartenlust kan worden gesport in onder meer basketbal, hockey, volleybal, zaalvoetbal. In de tweede fase, ten vroegste vanaf juni 2021, afhankelijk van de gezondheidssituatie, gaan alle tegels terug naar de Olympische organisatie zodat zij deze kunnen gebruiken op hun evenementen als een duurzame investering en een langetermijnoplossing.”
De doelgroep vindt het fantastisch
Volgens De Rouck zijn de reacties die Special Olympics Belgium krijgt louter positief. “De doelgroep vindt het geweldig. Zij zijn atleten en topsporters. Zij trainen ook heel erg veel en zijn gebaat bij structuur. Het feit dat een initiatief voor hen zo in de media komt vinden ze geweldig. Maar waar het om te doen is, dat wij hen faciliteren om weer te kunnen bewegen, is waar ze het meest blij mee zijn. Door weer te kunnen sporten en hun vrienden weer te zien houden ze het gevoel van verbondenheid.”
Of van een soortgelijk initiatief ook in Nederland sprake is, weet De Rouck niet direct. “Wij rapporteren vanuit Special Olympics Belgium aan de Europese tak en ook Nederland valt daaronder. Ik weet dat het de bedoeling is om een soortgelijke actie ook in andere landen op te starten, dus de kans is aanwezig dat ook Nederland zich aansluit. Bovendien komen de bedrijven waarmee wij samenwerken ook uit Nederland, dus de link is zo gelegd. Laten we hopen dat het een internationaal succes wordt, waardoor zo veel mogelijk sporters met een verstandelijke beperking snel weer kunnen sporten."