Sport Analytics Conference onderstreept belang Sportinnovator en SDV
In de Johan Cruijff Arena vond maandag het Sports Analytics Conference plaats. De Nederlandse editie van dit internationale evenement is het belangrijkste forum voor professionals uit de industrie en leidinggevende die geïnteresseerd zijn in de rol van data en analyses in de Europese en mondiale sportindustrie. Meer dan 700 deelnemers uit verschillende hoeken van sport, analytics, marketing, technologie waren aanwezig om van elkaar te leren.
Enkelen van de aanwezigen én sprekers op de Sport Analytics Conference georganiseerd door KPMG en de Johan Cruijff Arena waren Niels de Vries, assistent-coach van het Nederlands vrouwenvoetbalteam en Joost Kok, professor aan de Universiteit Twente. De Vries verzorgde onder andere de data-analyses van de ploeg en de tegenstanders toen het goud won op het Europees kampioenschap. Data die Kok met door hem ontwikkelde methodes voor voorspellingen verzamelde.
De organisatie achter de Oranjevrouwen is de laatste jaren flink geprofessionaliseerd, mede dankzij de inzet van data-analyses. Met de nieuwste technieken worden de speelsters tijdens trainingen en wedstrijden gemonitord. De Vries is verantwoordelijk voor de conditie van de speelsters. Tijdens de trainingen volgt De Vries op zijn iPad de speelsters via een hartslagmeter. Na de training worden deze gegevens door de Vries geanalyseerd. Op deze manier krijgt elke speler een individuele feedback op de training. Maar inspanningsfysioloog De Vries laat de speelsters ook vragenlijsten invullen. Zo weet hij hoe ze geslapen hebben, waar de pijntjes zitten en hoe het gesteld is met de algehele fitheid. Deze informatie kan hij gebruiken om de trainingsintensiteit zo goed mogelijk af te stemmen.
Niet alleen de speelsters zelfs worden gemonitord. Uiteraard worden alle spelsituaties, live en naderhand, geanalyseerd. Wie heeft de meest succesvolle passes op de helft van de tegenstander? Wie de meeste ballen vooruit? Je kan het zo gek niet bedenken. Details maken het verschil.
Kok is expert op het gebied van informatieverwerking en -analyse. In de afgelopen twintig jaar hielp Kok onder meer bij onderzoek naar spelgedrag van kinderen op het schoolplein, opsporing van onregelmatigheden in zorgdeclaraties en nu dus ook naar verbetering van prestaties van Nederlandse topsporters.
Sport Data Valley
En het leuke is: deze sportdata zijn voor iedereen toegankelijk in de Sport Data Valley. Geheel volgens de lijn die Sportinnovator graag ziet. Voorzitter van Topteam Sport Harry van Dorenmalen, één van de andere sprekers maandag die vooraf ging aan het verhaal van Joost Kok en Niels de Vries, vertelt over de doelstellingen en ambities van Nederland als sportland.
‘Dat en technologie veranderen de wereld. Ook de sportindustrie dus. Wij willen als Nederland voorop blijven lopen op dat gebied om de concurrentie een stap voor te blijven. Om die reden bestaat Sportinnovator.’
‘We willen de massa, focus en efficiëntie van kennis en innovatie in de sport vergroten. Nederland moet het meest sportinnovatieve land van de wereld worden door alle techniek, data en kennis te combineren in een sportecosysteem. Daar werken we met Sportinnovator dagelijks aan. Een open-source netwerk waar allesportgerelateerde organisaties hun data en kennis met elkaar kunnen delen.’