Schaatsen is een sport van tijden klokken en schrijven. Hoe goed een schaatscoach dat ook kan met de hand, met meerdere rijders in de baan wordt het snel lastig om dat nauwkeurig mee te klokken. Met Sprint Coach wordt straks de stopwatch vervangen door een live-feedbacksysteem. Tijdens de zomerijsperiode (3 juni tot 15 juli) werd de innovatie van KNSB, Innovatielab Thialf en Sportunity voor het eerst getest. Roy Mulder (embedded scientist KNSB): "Coaches en schaatsers zijn al razend enthousiast over dit coachplatform."
'Met Sprint Coach wordt de stopwatch vervangen door een live-feedbacksysteem', schreven we vorig jaar zomer. De innovatie van KNSB, Innovatielab Thialf en Sportunity werd toen voor het eerst getest en bleek van grote waarde voor schaatstrainingen. Maar: omdat de app werkt met sensoren in schaatstempel Thialf, is hij alleen op die ijsbaan te gebruiken.
Het viel fervent schaatser Niels Bogerd op dat er geen applicatie voor de smartphone was die schaatsrondjes bijhield op andere schaatsbanen. Dus besloot hij er zelf één te maken. Dat was iets moeilijker dan het in eerste instantie leek - waarschijnlijk ook meteen de reden dat de app nog niet bestond - maar het lukte. Op 14 september lanceert LAPP.
GPS-probleem opgelost met hulp van TU Delft
‘Met LAPP kan je trainingsrelevantie informatie generen. Bijvoorbeeld het aantal geschaatste rondjes, de rondetijden, aantal slagen en je hartslag. Allemaal informatie waardoor je effectiever kunt trainen’, vertelt bewegingswetenschapper Bogerd. De uitdaging bij het ontwikkelen van de app zat hem erin dat de meeste ijsbanen overdekt zijn, waardoor er geen gps is. ‘Het identificeren van die rondjes was dus lastig. Maar met behulp studenten van de TU Delft, professionele data-analisten en het interne kompas van de smartphone, is het gelukt om een programmaatje zelf te schrijven.’
LAPP is bedoeld voor de fanatieke amateurschaatser op een 400m baan. ‘LAPP maakt het mogelijk om de trainen als een professionele schaatser. De echte topschaatsers maken natuurlijk gebruik van dure systemen die nog veel meer kunnen meten. Voor LAPP heb je alleen een smartphone nodig en eventueel een hartslagmeter. De app is gratis en voor €6,99 per jaar krijg je de premiumversie. De premiumversie geeft je toegang tot meer gedetailleerde trainingsinformatie.’
Vanaf 14 september is LAPP te downloaden. Voorlopig werkt de app alleen met een iOS-besturingssysteem. De applicatie is in het Nederlands en Engels.