Menu
Overzicht

Trainingsapp Fondo van KNWU presteert klein jaar na introductie boven verwachting

Het is met de uitbraak van Covid-19 een periode waarin ongebonden en individueel sporten steeds meer aan populariteit wint. Sportbonden zijn daarom druk bezig met het bedenken van manieren waarop deze sporters bereikt kunnen worden. De KNWU had dat middel al in handen met de trainingsapp Fondo. Middels die app kunnen wielrenners trainingsschema’s maken en hun prestaties bijhouden. Een ideale manier van sporten in een tijd waarin het vooral is aan te raden op de fiets alleen op pad te gaan.

Redactie 10 juni 2020, 16:30

In de zomer van 2019 werd de app Fondo gelanceerd door de KNWU. De achterliggende gedachte: de naar schatting één miljoen sportieve fietsers van Nederland (beter) bereiken. Nog geen vijf procent van die groep is namelijk lid van de wielerunie, die wel een grote rol speelt in de wielersport. “We willen met Fondo de prestatieve fietser helpen een bepaald doel te bereiken. Dat kan zijn de Alpe d’Huez beklimmen, een zware toertocht te rijden of een eigen PR verbeteren. Met Fondo maken we gericht trainen toegankelijk voor een breed publiek. De app is gepersonaliseerd en volledig in het Nederlands. Fondo sluit perfect aan op onze visie: iedere fietser continu beter maken”, zegt Jules Holleboom, product owner bij de KNWU tegen Sportnext.

Normaal richt de wielerunie zich voornamelijk op de wedstrijdsporter, maar daar kwam met de app Fondo al verandering in. Dat komt nu in tijden van Covid-19 alleen maar beter tot zijn recht. Holleboom: “We willen de wielerdromen van alle fietsers waarmaken. Met Fondo helpen we hen beter te worden en die droom te verwezenlijken.”

Communiceren via WhatsApp
De KNWU-heeft in de app toegang tot coaches verwerkt. En de communicatie daarmee is op vrij laagdrempelige manier, namelijk via de populaire app WhatsApp. “We hebben inmiddels ruim 1.000 conversaties via WhatsApp gehad. Dat varieert van vragen over voeding tijdens of na een training tot het missen van een trainingsdag in je programma. De app biedt op belangrijke momenten de mogelijkheid te chatten met coaches. Zoals bij het instellen van je hartslagzones, of in de laatste dagen voorafgaand aan je trainingsdoel. De vragen daarover komen bij ons binnen op WhatsApp Business en worden in samenspraak met de coaches beantwoord.”

Bovendien komt er ook feedback binnen middels deze communicatie: “Dankzij alle gesprekken via WhatsApp hebben we veel inzichten opgedaan en op basis daarvan de app kunnen verbeteren. De koppeling met fietscomputers is daar een goed voorbeeld van. Dat bleek een waardevolle toevoeging. Het motiveert om beter te trainen en het bespaart veel tijd.”

Verdigitalisering werpt zijn vruchten af
Het feit dat de KNWU ervoor heeft gekozen om de afgelopen jaren flink in te zetten op digitalisering begint langzaam zijn vruchten af te werpen. “We proberen als bond op verschillende manieren te innoveren en relevant te zijn voor alle wielerliefhebbers in Nederland. Fondo is daarbij een soort gat in de markt gebleken. De app helpt om onze positie te versterken en ons bereik te vergroten. We gaan dus zeker verder met de doorontwikkeling en promotie van Fondo”, aldus Jules Holleboom.