Menu

Videomast maakt opnemen sportwedstrijd voor iedereen mogelijk

Het filmen van wedstrijden, om die daarna met het team te analyseren, is in de amateursport niet ongebruikelijk. Het ene team pakt het wat professioneler aan dan het andere. Soms met een wiebelige camera die net niet alle hoeken van het veld weet te bereiken, soms met een haast professionele installatie waar de Eredivisie bijna jaloers op kan zijn. Het verschil tussen die twee uitersten constateerden ze bij Sportsview ook, waarop de SPORTSVIEW videomast werd ontwikkeld. Een camera die volgens hen hét nieuwe snufje is op het gebied van videoanalyses.

Redactie 18 april 2019, 12:01

Een van de bedenkers van de videomast is Helwin Teunissen. De 47-jarige bedrijfseconoom raakte in gesprek met mensen bij FC Den Bosch, waar zijn zoon in de jeugd speelt, en kwam er snel achter dat daar iets ontbrak. “Zij hadden geen ruimte of geld voor een kwalitatief goede videotoren. Nu is zo’n toren vaak ook een wiebelig ding waar niemand op wil staan, zeker niet als het een beetje waait. Maar het totaal ontbreken van een opnamesysteem zette mij aan het denken.”

Dat leidde begin 2018 tot het ontstaan van de eerste Sportsview Spectator. “Een tool waarmee iedereen een sportwedstrijd kan filmen. Er is weinig ruimte voor nodig en de soms wel acht meter hoog hangende camera wijst zich vanzelf.”

‘Grotere stappen maken door jezelf te zien bewegen’
Teunissen, die zijn roots in de hockeywereld heeft liggen, ontwikkelde de videomast niet uit liefdadigheid. Er zat een overtuiging achter. “Als je jezelf als sporter ziet bewegen en zodoende kunt analyseren wat je goed doet, maar vooral wat beter kan, dan maak je sneller stappen in je ontwikkeling. Door te leren van je fouten word je als sporter aanzienlijk beter.”

Drie principes waren voor Teunissen belangrijk: flexibiliteit, kwaliteit en doeltreffendheid. Daaraan moest de camera, alvorens deze in productie ging, al bij het prototype aan voldoen. Makkelijk te plaatsen, de beelden in HD-kwaliteit te bekijken en het hele speelveld moest te vangen zijn in één beeld. “Daarnaast hebben we geprobeerd om de mast zo goedkoop mogelijk te houden. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat we hem in Duitsland hebben gemaakt, waardoor de importkosten werden gedrukt.”

In 2015 kreeg een soortgelijk project - genaamd Spronsored Automated Summaries - een subsidie via Sportinnovator.

“Het ultieme doel: iedere selectiewedstrijd van Nederland laten filmen”

Helwin Teunissen

Nadat de eerste videomast klaar was, stond meteen het grote Feyenoord op de stoep om dat prototype in te lijven. Daarna ging het hard voor Sportsview. “We zitten inmiddels op ruim vijftig masten door het hele land. In het begin ging het vooral erg rap, nu lijkt het wat te kalmeren. Daarom zijn we nu ook aan het kijken naar het verbeteren van de software en het verder begeleiden van de klant. Het ultieme doel: iedere selectiewedstrijd van Nederland laten filmen, ongeacht de (buiten)sport. Dat willen we uiteindelijk koppelen aan beeldherkenning, waardoor spelers direct na de wedstrijd hun persoonlijke beelden op hun telefoon terug kunnen zien. En daarmee val ik terug op mijn stokpaardje: als je jezelf ziet, word je beter.”

Gerelateerd nieuws